Lärare hotar sluta om de måste anmäla illegala – “Diktatur”
Motståndet från den offentliga sektorn mot regeringens planerade införande av en informationsplikt rörande illegala migranter fortsätter. En rektor i Göteborgsområdet påstår att hon kommer säga upp sig ifall plikten blir verklighet.
– Jag säger upp mig om jag blir tvungen att följa lagen, säger Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan, till SVT.
– Om att inte ange skulle innebära att jag blir av med jobbet, ja då är det så. Då får jag jobba med något annat, säger läraren Åsa Persson Leijer på samma skola. Hon och andra lärare som SVT pratar med åkallar en så kallad rätt som säger att alla barn i världen har rätt att gå i skolan i Sverige, och menar att det är omöjligt att bryta mot den rätten som anställd på skattebetalarnas bekostnad.
Lövgärdesskolans rektor Marika Andersson lovar att hon står bakom sin personal helt och hållet i frågan.
– Det är klart vi är skyldiga att följa lagar, men samtidigt tänker man såhär att om jag skulle leva i en diktatur, ja just det, de lagarna… Nej, de här… nej, jag skulle… jag följer inte. Jag säger upp mig om jag blir tvungen att följa det, säger hon till SVT.
På frågan om hon förstår att regeringen kräver alla offentliganställdas hjälp i att hitta och lagföra alla som inte har rätt att vistas i Sverige svarar hon blankt nej.
– Jag kan absolut inte förstå hur man kan driva en politik som handlar om att man riktar sig mot en folkgrupp. För det är ju så tydligt, det handlar ju om utlänningar, det handlar i mångt och mycket om muslimer, utvecklar hon.
Regeringen öppnar för undantag för politiskt korrekta lärare
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard meddelade under gårdagen i intervju med både TV4 och SVT att hon kan föreställa sig att ett undantag för vissa offentliganställda yrkesgrupper kan komma på tal, när det gäller den så kallade plikten att anmäla illegala migranter. Hon kan däremot inte ge ett exakt svar på vilka yrkesgrupper det skulle kunna bli, eftersom den nya lagen ännu är under utredning.
Liberalerna har genom sin skolpolitiske talesperson Fredrik Malm ställt sig bakom kraven på undantag för bland annat lärare, med hänvisning till den så kallade barnkonventionen, där det påstås att alla barn har rätt till en utbildning. Sverigedemokraterna anser å sin sida att en anmälningsplikt även för lärare inte bryter mot barnkonventionen, eftersom de kan gå i skolan i sina hemländer istället för i Sverige.
Se också: 12 av 21 regioner vägrar anmälningsplikten – Både vänster- och högerstyren