Lönekraven för invandrare kan sänkas – För att rädda Northvolt-migranter

Integrations- och arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) utesluter inte att sänka lönegolvet för så kallade arbetskraftsinvandrare, för att behålla de utomeuropéer som kommer förlora sina jobb och uppehållstillstånd när Northvolt skär ner. Det säger ministern till SVT.

Ett höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring var något Tidöregeringen införde tidigt under mandatperioden, då den lägsta tillåtna månadslönen för en migrant från utanför EU som vill få uppehållstillstånd i Sverige höjdes från ungefär 13 000 kronor till drygt 28 000 kronor. Detta för att minska inflödet av arbetskraftsinvandrare, som blivit den största kategorin av migranter till Sverige sedan asylinvandringen avtagit.

Se också: Migranter kringgår lönekraven med falska kontrakt – Undviker utvisning

Nu menar ministern att man kan komma att vrida tillbaka höjningen, för att se till att migranterna som sparkats från den krisande batteritillverkaren Northvolt inte ska behöva lämna landet. De måste enligt lagen hitta en anställning som möter lönekravet inom tre månader, annars löper deras uppehållstillstånd ut.

“Vårt fokus är att så många som möjligt ska hitta ett nytt arbete och hitta de lediga jobb som redan finns”, säger Mats Persson till SVT.

I ett reportage från tidigare i veckan där SVT intervjuar de som fått gå från Northvolts fabriken i Skellefteå figurerar bland annat personer från Karibien, Filippinerna, och Bangladesh.

– Jag vill inte lämna Sverige. Jag har redan anpassat mig till livsstilen och lugnet här i landet, säger en filippinsk arbetare på engelska till kanalen.

Hur det kommer sig att de utländska arbetarna på den högteknologiska fabriken, som enligt SVT ofta har “kvalificerade yrken som processtekniker, ingenjörer och kemister”, inte kan nå upp till en månadslön på över 28 000 kronor framgår inte.