Lärare, vårdpersonal, bibliotekarier, och socialtjänsten i Malmö bör undantas från regeringens föreslagna anmälningsplikt av illegala invandrare, skriver Malmös kommunstyrelse i ett pressmeddelande. Enligt dem skulle det leda till att det så kallade skuggsamhället skulle växa, eftersom färre illegala invandrare skulle söka kontakt med kommunen.
Enligt Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) bryter anmälningsplikten mot ett antal lagar som reglerar social verksamhet i Sverige, som skollagen, bibliotekslagen, och socialtjänstlagen. Även den så kallade barnkonventionen, som sedan 2020 är lag i Sverige, utgör ett hinder för att anmälningsplikten ska kunna tillämpas. menar Stjernfeldt Jammeh.
Vänsterstyret i Malmö tror att förtroendet för den kommunala verksamheten skulle ta skada om man började anmäla illegala invandrare, och menar vidare att förslaget är främlingsfientligt.
“Sverige ska vara ett anständigt land och Malmö en anständig stad”, skriver Stefana Hoti (MP), ledamot i stadens kommunfullmäktige.
L: Ska finnas undantag
Även i regeringen funderar man på så kallade etiska överväganden över att anmäla personer som inte har rätt att vistas i landet. Integrationsminister Johan Pehrson (L) har tidigare även han medgett att vissa “ömmande värden” kan komma att vara viktigare än att Sveriges migrationspolitik har integritet, och nämner sjukvården som ett möjligt undantagsområde. Även han menar att den så kallade barnkonventionen, som antogs som lag av den rödgröna regeringen, är viktig att respektera.
“För Liberalerna är barnkonventionen central, det är också en svensk lag. Det är en internationell konvention som vi är satta att respektera, det förutsätter jag att den kommer att göras också i det här arbetet”, säger Pehrson till TT.
Se också: 97% av bibliotekarier vägrar anmäla olagliga migranter