Den så kallade gröna omställningen försenas bland annat på grund av brist på personer som är villiga att utbilda sig till yrken inom elbranschen. Särskilt den så kallade förnybara elsektorn är drabbad av intressebrist, där två tredjedelar av de 195 utbildningsplatserna för vindkraftsteknik som erbjuds i Sverige står tomma. Detta rapporterar Sveriges Radio.
Vissa utbildningar inom vindkraftsteknik har dessutom ställts in på grund av för få sökande. Samtidigt är avhoppen bland befintliga som studerar till vindkraftstekniker mycket stora.
Utöver vindkraftstekniker kommer Sverige behöva upp till 8 000 andra elingenjörer och -tekniker de närmaste åren, för att möta expansionsbehovet hos den svenska elförsörjningen.
– Det kanske finns en oro kring arbetsmiljö, att det känns lite otryggt och kanske lite farligt att jobba med el och värme, men jag skulle säga att det är lite av en myt, säger Åsa Pettersson, vd för branschorganisationen Energiföretagen. Nu vill företagen berätta om fördelarna med att arbeta för dem, på bland annat skolor, säger hon.
– Vi står inför en massiv utbyggnad av energisystemet, så att det kommer ju bli många, många fler som behövs både i branschen, och runt branschen kring underleverantörer, varnar Pettersson.
Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig
Se också: El motsvarande tio kärnkraftverk kan krävas för vintern