Gå till innehåll

El motsvarande tio kärnkraftverk kan krävas för vintern

Barsebäcks kärnkraftverk, som lades ner 2005. Foto: Getty Images

Sverige kan vintern 2026–2027 sakna mer än 10 000 MW för att möta energibehovet, vilket motsvarar tio kärnkraftverk, skriver Tidningen Näringslivet. Den direkta anledningen är inte bara att den rödgröna regeringen lagt ner ett flertal svenska kärnreaktorer, utan också att stora så kallade “gröna satsningar” i Norrland väntas sluka enorma elmängder. Den saknade elproduktionen vintern 2022–2023 låg på 3290 MW.

I Boden väntas företaget H2 Green Steel öppna en fabrik för så kallad “grönt stål”, med en påstått klimatvänlig stålframställning. När den politiskt korrekta fabriksanläggningen är färdigställd kan den komma att kräva mellan 13 och 17 terawattimmar el per år, eller sju procent av hela Sveriges elförbrukning, skriver TN.

Forskare har tidigare kritiserat satsningarna på så kallat grönt stål, och hävdar att att den klimatvänliga produkten i själva verket kräver så mycket mer energi att framställa att den så kallade klimatpåverkan från tillverkningen blir ännu högre än vid vanlig stålproduktion.
"Sverige kan kanske framstå som duktigt i en internationell jämförelse och de inblandade företagen får en massa beröm, men för klimatet vore det betydligt bättre att låta bli", säger professorn vid Handelshögskolan Christian Sandström till Svenska Dagbladet.

Lowina Lundström, divisionschef på Svenska kraftnät, efterlyser nu mer vindkraft för att lösa energiproblemet.
“Att få till mer elproduktion, att korta tillståndsprocesser för att kunna bygga ut och att få till en rejäl användarflexibilitet” säger hon till TN är de viktigaste sakerna regeringen behöver göra.

Se också: Nationalekonomer: vindkraften "svart hål för skattebetalarna" – kinesisk, olönsam, och miljöfarlig

Se också: Tysk forskare: Vindkraftverk orsakar torka och uppvärmning

Se också: Sverige kan släckas ner under vintern – på grund av folkökning och elbilar

Senaste från Nyhetsbyrån