Gå till innehåll

Brittiska valet: Nigel Farages parti fick 14 procent – Vinner fyra ledamotsplatser

Reform UK:s partiledare Nigel Farage. Foto: Getty Images/Reform UK

Det brittiska valet bjöd på en väntad storseger för vänsterpartiet Labour, som med nära 34 procent av rösterna vunnit 410 av parlamentets 650 platser. Regerande vänsterliberala Konservativa partiet, eller Tories, gör som väntat ett katastrofval och rasar till 23 procent, eller 131 parlamentsplatser. Nationalkonservativa Reform UK, som fick skjuts av att brexit-profilen Nigel Farage ställde upp som valbar kandidat, vinner fyra ledamöter med sina 14 procent.

I det brittiska valsystemet är det den kandidat som fått flest röster i ett valdistrikt som vinner distriktets plats i parlamentet. Trots att invandringskritiska Reform UK vann 14 procent av väljarnas stöd var det endast i fyra distrikt där man hade den populäraste kandidaten. Nigel Farage meddelade i början av juni att han skulle ta över som partiledare, och tog hem 46 procent av rösterna i den lilla östengelska kuststaden Clacton, det distrikt han ställde upp i.

Reform UK fick sin första parlamentsplats när Tory-ledamoten Lee Anderson gick över till partiet i mars i år. Lee Anderson behöll sin parlamentsplats i valet, där han blev starkaste kandidaten i sitt distrikt Ashfield med 42 procents väljarstöd.

Labour återtog många av de traditionellt röda distrikt där Tories vann i valet 2019, när partiet under Boris Johnson kampanjade på nationalistisk och invandringskritisk grund. Därefter har Tories, som hållit regeringsmakten sedan 2010, kritiserats för att ha brutit sina löften och sett en väljarflykt. Nu har partiet, som grundades 1834, gjort sitt sämsta val någonsin.

Vänsterliberala Liberaldemokraterna fick i valet 12 procent av rösterna, och vann 61 platser. Labours partiledare Keir Starmer kommer däremot kunna bilda en vänsterregering med egen majoritet, liksom hur Tories gjorde 2019.

(Tidigare angavs i artikeln att Reform vunnit 13 parlamentsplatser. Detta har sedan uppdaterats med nya uppgifter.)

Senaste från Nyhetsbyrån