Gå till innehåll

Ryssland skickar afrikaner till Europa

Foto: Getty Images/yoh4nn/SeppFriedhuber

Ryssland ligger bakom delar av migrantströmmarna från Afrika till Europa, skriver brittiska The Telegraph, som tagit del av underrättelsematerial. Bland annat misstänks det att ryska legosoldater i Västafrika, däribland Wagnergruppen, medvetet förser människosmugglare i länder som Libyen med migranter som de kan skjutsa norrut.

“Om du kan kontrollera migrantrutterna in i Europa kan du effektivt kontrollera val, eftersom du kan begränsa eller översvämma områden med migranter för att påverka opinionen”, förklarar en källa för The Telegraph.

Sedan tidigare är det känt att Wagnergruppen, som gjorde sig ett namn under Ukrainakriget, är verksamma bland annat i Libyen, Centralafrikanska republiken och i Mali. Enligt underrättelserna kan ryska intressen vara på väg att etablera fler så kallade proxy-grupper som ska destabilisera afrikanska länder, och skapa migrantströmmar.

Under förra året skedde flera anstormningar av migranter från Afrika och Mellanöstern mot EU:s gräns i öst, genom Ryssland och Vitryssland.

Se också: Spioner infiltrerade Norge – genom migrantkrisen

Från EU:s håll har man däremot ofta agerat för att välkomna den mycket omfattande invandringen från Afrika. Den nuvarande chefen för Frontex, den överstatliga unionens gränsbevakningsmyndighet, har hävdat att det rent av är omöjligt att stoppa migrationen.

Frontex förre chef, som numera är en kandidat till Europaparlamentet för franska nationalistiska partiet Nationell samling, påstår att han fick direkta order av EU-kommissionären Ylva Johansson (S) att släppa in alla migranter. Den svenska byråkraten ska ha hävdat att människorna som olagligen tar sig in i Europa “kommer av kärlek”.

Se också: Ylva Johansson: Européerna ska ersättas med invandrare

Senaste från Nyhetsbyrån