Gå till innehåll

Stor ökning av migranter som kommer via Vitryssland – 15 000 gripna hittills i år

Genrebild. Foto: Getty Images

Polen har gripit över 15 000 migranter med ursprung i Mellanöstern, som grannlandet Vitryssland i två år har låtit belägra EU-gränsen. Enligt polska gränspolisen ger Vitryssland migranterna stegar och verktyg för att bryta sig igenom stängslena och murarna som finns på gränsen, rapporterar Sverige Radio.

Antalet gripna migranter är lika många hittills under 2023 som under hela 2022, och pekar alltså på en nära fördubbling av personer som försöker ta sig in i EU genom gränsen i öst. Samtidigt konstateras det att man inte vet ifall det ökade antalet gripna är på grund av att de fysiska hindren och kontrollerna på gränsen har utökats, eller om trycket verkligen har blivit högre.

Polen har för att bemöta migrantvågorna satt upp upp till fem meter höga stängsel och staket med taggtråd längs den över 300 kilometer långa gränsen. De senaste veckorna har Polen också förstärkt gränskontrollen med över tusen soldater och 500 poliser.

Vitrysslands inflygning och bussning av migranter från Mellanöstern och Nordafrika till den polska gränsen är ett svar på EU:s sanktioner mot landet. De gripna migranter kommer från 47 olika länder, berättar en gränspolis för SR.

Senaste från Nyhetsbyrån