Gå till innehåll

Storslam för nationalister i franska valet

Nationell samlings presidentkandidat Marine Le Pen, som bedöms ha vägen beredd för framgång i Frankrikes presidentval 2027, efter nattens valresultat. Foto: Faksimil ABC News

Invandringskritiska Nationell samling anses stå som vinnare i det utlysta franska parlamentsvalet som höll sin första omgång den 30:e juni. Partiets kandidater samlade 29 procent av rösterna, och blev således större än sina motståndare i de liberala så kallade mittenpartierna, och den gröna vänsterradikala Folkfronten. I den andra omgången av valet, som hålls den 7:e juli, kommer valet stå mellan de två starkaste kandidaterna i vardera distrikt, och nu uppmanar delar av den vänsterextrema alliansen sina väljare att stödja president Emmanuel Macrons liberala kandidater, skriver TT.

Det var efter EU-valet, där Macrons partiallians gjorde ett katastrofval medan Nationell samling samlade 31 procent av rösterna, som presidenten utlyste ett nyval till parlamentet. I slutet av juni gjorde han ett uppmärksammat utspel om att Frankrike skulle kunna bli offer för ett inbördeskrig om hans partier förlorar kontrollen över parlamentet.

För att möta den växande nationalistiska rörelsen bildade en rad socialistiska och gröna partier när valet utlystes en allians vid namn Nya folkfronten. När rösterna var räknade fick dessa partier 28 procent av väljarstödet.

Macrons liberala allians Ensemble (“Tillsammans”) landade i sin tur på 20 procent, men presidenten har meddelat att han ändå tänker sitta sin mandatperiod ut, tills presidentvalet 2027.

För att kunna besegra de nationalistiska kandidaterna som blev störst i de flesta valdistrikt i landet uppmanar nu vänstern sina väljare att ge sitt stöd till de liberala så kallade mittenpartiernas kandidater, för besegra Nationell samlings kandidater i den andra valomgången den 7:e juli.

Invandringsfrågan avgörande
Nationell samling gick till val på att bland annat införa permanenta gränskontroller till Frankrikes grannländer för att få stopp på migrantvågorna som slagit hårt mot Frankrike och södra Europa det senaste året. Man vill även införa en rad begränsningar på rätten till franskt medborgarskap, och rätten till bidrag för personer som saknar medborgarskap. Partiet vill även privatisera de franska public service-kanalerna, och skärpa straffen.

Den rödgröna Folkfronten gick, förutom på radikalare klimatpolitik, istället till val på att göra det ännu enklare för illegala migranter att få uppehållstillstånd, enligt Dagens Nyheter.

2022 besegrade Emmanuel Macron Nationell samlings presidentkandidat Marine Le Pen i franska presidentvalet, med 58 procent av väljarstödet mot Le Pens 41 procent. Presidentrollen i Frankrike har större betydelse för utrikespolitiken än för inrikespolitiken.

Senaste från Nyhetsbyrån