Gå till innehåll
EU

Chefen för EU:s gränsbevakning: “Inget stoppar migrationen”

Frontex nya chef Hans Leijtens. Foto: Getty Images/RadekProcyk/X

“Inget kan stoppa människor från att korsa en gräns, ingen mur, inget staket, inget hav, ingen flod”, påstår Hans Leijtens, som nyss utnämnts till chef för EU:s gränsbevakande institution Frontex. Utspelet, där den tyske byråkraten hyllade den fria (men “kontrollerade”) invandringen, kom i en intervju med tyska Welt.

Leijtens sågar också den invandringskritiska retoriken i Europa, som han menar är fylld med “alarmism”, “önsketänkande”, och ofta har “överdrivna ordval”.

“Det går inte att lägga ett lock på invandringen för att få den att upphöra”, påstår han, och föreslår att EU istället för att tillämpa hårda medel för att stoppa migranter vid gränsen, borde öppna fler “lagliga” vägar in i Europa.

Han hävdar dock att EU måste ha koll på människorna som kommer in i unionen, av säkerhetsskäl. Enligt honom ska också migranter få sina asylansökningar rättssäkert prövade, och avvisas från EU om de inte har rätt att komma in.
“Rättsstaten härskar här”, påstår Leijtens.

Uttalandena är i linje med den retorik andra EU-toppar har använt på sistone, där man betonat “lagliga” vägar in i Europa, samtidigt som man försvarat både fortsatt asylinvandring, och en tilltagande massinvandring från övriga världen till kontinenten för arbetskraft.

Personer som Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) har varit noga med att peka ut människosmugglare som grundorsaken till migrationskaoset i Europa, snarare än unionens politik. Detta är något även Hans Leijtens instämmer i.

Se också: Toppbyråkraten: EU ska fortsätta vara “asyldestination” – Migration inte en “säkerhetsfråga”

Senaste från Nyhetsbyrån