Gå till innehåll
EU

Toppbyråkraten: EU ska fortsätta vara “asyldestination” – Migration inte en “säkerhetsfråga”

EU-kommissionär för främjandet av vår europeiska livsstil Margaritis Schinas t.v. Migranter på italienska ön Lampedusa förra året t.h. Foto: EU/Angelos Christofilopoulos/Faksimil TRT World

Europa ska fortsatt erbjuda asyl och uppehållstillstånd till så kallade flyktingar, bedyrar EU-kommissionären Margaritis Schinas i en intervju med spanska tidningen El país. Enligt honom är det ett misstag att se migrationen som en säkerhetsfråga, och han anser att den “europeiska livsstilen” är att fortsätta acceptera asylströmmar från tredje världen.

Utlåtandet fälldes i samband med en fråga om EU:s så kallade migrationspakt, där unionens medlemsländer tvingas ta emot omfördelade migranter från tredje världen om de inte betalar för att slippa.

Schinas, som officiellt har titeln “kommissionär för främjandet av vår europeiska livsstil”, försöker lugna en spansk vänsterjournalists oro över att migrationspakten har ett för stort fokus på “säkerhet” för européer — nämligen i avseendet att vissa former av migranter formellt sett kan nekas inträde i EU.

“(Paktens) tyngdpunkt är balansen mellan rätten till asyl och Europas plikt att vägra acceptera dem som inte har rätt att vara med oss. Betyder det att säkerhet kommer först? Det är inte så jag ser det. En obalans som lutar mot säkerhet vore Australiens politik, eller länder som inte tar emot asylsökare alls”, förklarar den grekiske EU-höjdaren, och påstår att det inte är värdigt Europa att bli som dessa länder.

“Europa är den Europeiska unionen, vi är en destination för asyl och kommer fortsätta vara det. Det är en del av vår europeiska livsstil, som definierar oss”, hävdar kommissionären.

Margaritis Schinas har tidigare uteslutit återvandring som en lösning på migrationsrelaterade problem i västeuropeiska länder, som till exempel kriminalitet och terrorism. Istället vill han se fler så kallade sociala åtgärder mot invandrare som begår brott mot européer.

Se också: Invandrarvåldet: EU satsar på förebyggande åtgärder – Återvandring “populism”

Trots migrationspakten: EU gör det svårare att utvisa
Trots att migrationspakten formellt innehåller krafttag för avlägsnandet av illegala migranter från EU, så har EU på senare tid infört åtgärder som försvårar utvisningar, något som Nyhetsbyrån rapporterat om tidigare.

Bland annat har man uppfört nya juridiska hinder för medlemsländer att införa inre gränskontroller, och att utvisa personer utan bevis för vilken resväg de kommit in i landet genom. Det ska även inte längre gå att göra undantag från den fria rörligheten inom Schengenområdet vid stora migrantströmmar, numera blivit vardag i Medelhavseuropa.

En annan EU-kommissionär som utövat stort inflytande på migrationspakten och EU:s migrationspolitik i allmänt är svenska Ylva Johansson (S), som förra veckan uttalade den överstatliga unionens ambition att ersätta åldrande européer med invandrare från tredje världen.

Se också: Ylva Johansson: Européerna ska ersättas med invandrare

Senaste från Nyhetsbyrån