Gå till innehåll
EU

Invandrarvåldet: EU satsar på förebyggande åtgärder – Återvandring “populism”

Foto: Getty Images

– Det finns röster som vill projicera väldigt enkla lösningar på väldigt komplicerade verkligheter, säger EU-kommissionens Margaritis Schinas om kopplingen mellan invandring och kriminalitet. Han försäkrar istället att EU inser värdet av “lokala utövare” som skolpersonal och socialtjänst, i kampen mot den tilltagande migrationsrelaterade brottsligheten och våldet.

Det var i en Europaparlamentsdebatt om gränsöverskridande brottslighet som Schinas, med den officiella titeln “kommissionär för främjandet av vår europeiska livsstil”, menade att kopplingen mellan invandring och kriminalitet var alldeles för “simplifierad”.

– Jag har aldrig följt denna skola av populism. Jag har alltid engagerat mig för lösningar, och lösningar kommer inte genom politiska deklarationer, hat, spänningar, eller splittringar, fortsätter den grekiske politikern.

Debatten hölls på begäran av Charlie Weimers (SD), som frågade om toppbyråkraten kunde tänka sig att omfamna den politik av återvandring och utvisningar som Sverigedemokraterna försöker bedriva i Sverige.

– Storleken på invandringen hade inget att göra med misslyckad integration, sades det. Jag tror för att förhindra och bekämpa organiserad brottslighet måste vi erkänna kopplingen till massmigrationen, säger Weimers i sitt anförande om hur omfattande invandrarbrottsligheten är i Sverige.

Schinas menar att den så kallade migrationspakten, där migranter som anländer till EU omfördelas över hela unionen, är den lösning som Charlie Weimers efterlyser. Han frågar sig varför Sverigedemokraterna och deras allierade inte stödjer den, om partiet är ute efter ordning och reda i migrationspolitiken.

– EU är inte ansvarigt för problemet, vi är ansvarigt för botemedlet, förkunnar kommissionären för Weimers.

Formellt innehåller migrationspakten mekanismer för återvändande av personer som fått avslag på sin asylansökan.

Samtidigt har EU-kommissionen också ändrat reglerna för Schengenområdet så att det, enligt Sverigedemokraterna, blir svårare att utvisa personer som vistas illegalt i EU. Detta var ett förslag som vann stöd i Europaparlamentet tidigare i oktober.

Se också: Invandringsliberal reform flög igenom EU-parlamentet – SD: “Hycklare”

Senaste från Nyhetsbyrån