Gå till innehåll
EU

Invandringsliberal reform flög igenom EU-parlamentet – SD: “Hycklare”

Charlie Weimers (SD) t.v. Afrikanska migranter på Lampedusa t.h. Foto: ECR/Reuters

Charlie Weimers (SD) efterlyste stöd från Moderaterna och Kristdemokraterna i Europaparlamentet inför torsdagens omröstning av ändringsförslagen av Schengenreglerna. Men Tidöpartierna ville inte ställa sig bakom Sverigedemokraternas yrkanden att säkra de inre gränserna från migrantströmmar, rapporterar European Conservative.

I de nya reglerna begränsas rätten för EU-länder att upprätthålla egna gränskontroller kraftigt, och inga undantag får göras från den fria rörligheten för att hindra migrationsströmmar. Det är i synnerhet det sista som Sverigedemokraterna vill ändra på, och partiet motionerade i Europaparlamentet för att skjuta upp remitteringen av regelförändringarna så att fler tillägg för undantag och andra kritiska yttranden kunde tillföras.

Se också: EU slår ner på gränskontroller inom Schengen – Trots migrantkris

Men det SD-ledda förslaget fick endast stöd av ledamöter från den konservativa ECR-gruppen samt den nationalistiska ID-gruppen i parlamentet, och de liberala förändringarna av Schengenområdets regler kommer därför alltså att gå vidare.

Nyhetsbyrån har tidigare rapporterat om att Charlie Weimers (SD) vädjade till Moderaterna och Kristdemokraterna, som tillhör den liberala gruppen EPP, att stödja dem i omröstningen.
“Vi hoppas på stöd från Moderaterna som gick till val på hejdå stöldligor”, skrev Weimers i ett pressutskick. Men någon enad front bland de svenska regeringspartierna mot EU:s migrationspolitik blev det alltså inte.

“Många partier som säger till sina väljare att de strider för sina medborgares säkerhet röstade idag för att inskränka rätten hos medlemsländer att inrätta gränskontroller. Det finns ett ord för det: hyckleri”, säger Weimers till European Conservative efter torsdagens nederlag i parlamentet.

De liberalare Schengenreglerna kommer troligen stöta på motstånd från ministrar och regeringschefer i EU:s ministerråd eller Europeiska rådet innan de blir verklighet, skriver European Conservative.

Senaste från Nyhetsbyrån