Gå till innehåll
EU

“Europa blir Afrika”: SD tar strid mot EU:s Schengenreform – Söker M:s stöd

Båtmigranter från Afrika på Lampedusa t.v. Charlie Weimers (SD) t.h. Foto: Getty Images/Sverigedemokraterna

Europeiska kommissionen vill införa fler begränsningar för när medlemsländer som är del av Schengenområdet får införa inre gränskontroller, något som Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. Nu söker Sverigedemokraterna stöd av Moderaterna i voteringen av de nya villkoren för gränskontroll, skriver partiet i ett pressmeddelande.
“Vi hoppas på stöd från Moderaterna som gick till val på hejdå stöldligor”, skriver Charlie Weimers (SD).

Ändringen av Schengenområdets regler innebär att länder endast får ha tidsbegränsade gränskontroller i tre månader i taget, och att varje förlängning måste vara motiverad av omedelbara terrorhot eller hälsohot. Förslaget innebär också att det blir svårare att utvisa personer utan rätt att vistas i EU utan att kunna bevisa deras färdväg in i landet, enligt Weimers.

"En nation som inte kan kontrollera sin gräns avgör inte sitt eget öde", skriver han i SD:s pressmeddelande.

EU:s justitieutskott förkastade Weimers förslag om att lägga till stora migrantflöden som ett lagligt skäl att införa gränskontroller, något som SD-politikerns parlamentsgrupp ECR la fram tillsammans med ID. Eftersom den stora liberala gruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, lade ner sina röster i utskottet blev de gröna och socialistiska gruppernas invandringsliberala skrivning istället det som vann makt.

– Europeiska parlamentet låtsas som att hot inte existerar eller inte spelar någon roll. De gör inget på riktigt åt våra nuvarande problem. Faktum är istället att parlamentet är på ett korståg för att avskaffa inre gränskontroller, sa Charlie Weimers (SD) på en presskonferens på onsdagsförmiddagen.

Utöver den pågående migrantkrisen påpekar Weimers även det hot som “instrumentaliserade” migrantströmmar utgör, och hänvisar till när Turkiet, Ryssland, och Vitryssland använt migrantflöden som vapen gentemot EU.

Se också: Stor ökning av migranter som kommer via Vitryssland – 15 000 gripna hittills i år

Nu hoppas Charlie Weimers på att de svenska partierna i EPP ska ändra sitt ställningstagande inför en omröstning i Europaparlamentet imorgon, där Schengenreformen ska få ett så kallat förhandlingsmandat.

Varnar för att Europa blir afrikanskt
På onsdagens presskonferens närvarade också Jean-Paul Garraud från franska Nationell Samling, som sitter i parlamentets nationalistiska grupp ID.

– Invandringsreglerna som vi har leder inte till någon övre gräns, så vad är gränsen? Vilken siffra? Det är en fråga som ingen invandringsförespråkare vill svara på. Och det betyder att det inte finns någon gräns, säger den franske politikern, och menar att Europeiska kommissionen försöker undvika diskussion om invandringen och bara driva på för ännu friare rörlighet mellan unionen och Afrika.
– Och det betyder att Europa blir en afrikansk kontinent, eller något annat. Våra identiteter upplöses och vår civilisation försvinner, fortsätter Garraud.

Senaste från Nyhetsbyrån