Gå till innehåll
EU

EU lovar bekämpa massmigrationen – genom mer “laglig” invandring

Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen t.v. Båtmigranter på Medelhavet t.h. Foto: Europakommissionen/Getty Images

Flera lagliga vägar in i Europa. Det lovar Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen som en av sina så kallade lösningar på den massiva migrationen över Medelhavet. I kommissionens tiopunktsprogram om den afrikanska invandrarvågen ingår också att få fler EU-länder att vilja ta emot omfördelade migranter som landstiger i Italien.

Programmet presenterades på söndagen under en presskonferens på den av migranter hårt ansatta italienska ön Lampedusa, där von der Leyen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni närvarade. Under de senaste tre dagarna ska antalet migranter som anlänt till den lilla ön via Nordafrika ha varit över 8 000, vilket beskrivs som ett rekord.

Enligt Ursula von der Leyen är det viktigt att erbjuda migranter fler “lagliga vägar”, och att upprätta så kallade mänskliga korridorer in i Europa från Afrika, i syfte att “motverka smugglarnas lögner”. Många människosmugglare som för människor över Medelhavet säljer nämligen den så kallade “lögnen” att det är enkelt att få uppehållstillstånd och leva på bidrag resten av sitt liv i Europa.

von der Leyen uppmanar också andra länder att ansluta sig till den så kallade frivilliga solidaritetsmekanismen, där EU omfördelar migranter över hela unionen. Tyskland pausade tidigare i veckan sin medverkan i denna solidaritet eftersom migranterna som landet fick ta emot genom Italien helt enkelt var alldeles för många.

Andra löften i tiopunktsprogrammet handlar bland annat om att samarbeta effektivare med en rad länder i Afrika därifrån migranterna beger sig av till Europa, i frågor om deporteringar och att patrullera kusterna. EU slöt i juli ett avtal med Tunisien i denna riktning.

Se också: Italiens “fascistiska” regering vill ta in 425 000 utomeuropeiska invandrare

Senaste från Nyhetsbyrån