Gå till innehåll
EU

EU investerar i Tunisien för att stänga migrantkranen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tunisiens president Kais Saied. Foto: EU-kommissionen/France24

EU har tillsammans med Italien kommit överens med Tunisien om investeringar i det nordafrikanska landet i miljardklassen, för att sätta punkt för landet som en transitväg för afrikanska migranter som söker sig till Europa. Detta rapporterar Politico. I avtalet ingår även investeringar i så kallad grön energi i landet, som ska bidra till elförsörjningen i Europa.

Den tunisiska presidenten Kais Saied uttalade tidigare i år motstånd mot att vara “Europas gränsvakt”, men det nu slutna avtalet med EU har förändrat landets attityd till att vara en motorväg för afrikaner ut på Medelhavet, skriver Politico.

EU-investeringen i den tunisiska gränskontrollen ligger på 105 miljoner euro, och om samarbetet med landet utvecklas som det är tänkt har EU lovat att ge Tunisien uppemot en miljard euro för andra investeringar. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att liknande avtal kan komma att slutas även med andra nordafrikanska länder, och nämner specifikt Marocko. Marocko är ofta genomfart för migranter som söker sig till EU via Spanien, som har två enklaver på den afrikanska kontinenten där de kan söka asyl, i Ceuta och Melilla.

Organisationen Amnesty International kritiserar dock EU:s avtal, skriver Politico. De menar att tunisiska myndigheter inte upprätthåller migranters så kallade mänskliga rättigheter, och att fler migranter kan komma att fara illa i landet tack vare EU:s pengar. Enligt Svenska Dagbladet utsätts svarta i Tunisien ofta för rasistiska attacker av tunisierna.

Senaste från Nyhetsbyrån