Gå till innehåll
EU

Tyskland slutar ta emot migranter via Italien – För många

Foto: Getty Images

Den tyska vänsterregeringen, som på senare tid accelererat massinvandringen från den tredje världen, protesterar nu mot det stora antalet migranter som anländer till EU genom Italien genom att sluta ta emot omfördelade migranter därifrån. Enligt Tyskland är migrationsstoppet ett svar på att Italien påstås ignorera Dublinförordningen, enligt vilken asylsökare bör bli prövade i första säkra land som de anländer till. Detta rapporterar Euractiv.

Förväntningen på Italien är att landet ska ta emot återbördade migranter som kommit in i EU genom deras hamnar, men som sedan sökt sig till andra EU-länder. Det har däremot Italien vägrat göra, med hänvisning till “kapacitetsbrist”. Nu pausar därför Tyskland sitt förpliktigande enligt EU:s så kallade frivilliga solidaritetsmekanism, ett system för omfördelning av migranter över EU.

Enligt det tyska inrikesministeriet är trycket på Tyskland alldeles för stort för att landet ska kunna frivilligt ta emot andra länders migranter, och påpekar att det tyska mottagandet är dubbelt så stort som det italienska sett till befolkningsmängd. De båda EU-jättarna ser sig alltså mättade på det massiva inflödet av människor från Afrika och Mellanöstern.

Se också: Italiens “fascistiska” regering vill ta in 425 000 utomeuropeiska invandrare

Den frivilliga solidaritetsmekanismen infördes i juni 2022 som ett provisoriskt sätt att fördela migranter jämnt över EU, i väntan på att EU:s ledare ska komma överens om den så kallade migrationspakten, där mottagandet blir tvingande. Tysklands socialdemokratiska inrikesminister Nancy Faeser var personligen drivande i att instifta den så kallade lösningen, men har nu alltså redan övergivit den.

“Om inte ens Tyskland går med på att frivilligt omfördela migranter, så kommer det bli väldigt svårt att nå en överenskommelse på europeisk nivå”, säger Julian Pahlke, parlamentsledamot för det tyska Miljöpartiet och asylaktivist, enligt Euractiv.

Se också: Ungern och Polen stoppar EU:s omfördelning av migranter

Senaste från Nyhetsbyrån