Gå till innehåll
EU

Ungern och Polen stoppar EU:s omfördelning av migranter

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Getty Images/Bloomberg

EU:s så kallade migrationspakt, där migranter ska kunna omfördelas mellan medlemsländerna när ett land har släppt in för många för att själv husera, har tillfälligt stoppats då Ungern och Polen vägrade ställa sig bakom den. Mötet i Europeiska rådet, som de flesta hade hoppats skulle vara det sista innan EU:s presidenter och premiärministrar var överens om pakten, slutade utan att en gemensam skrivelse antogs, skriver Politico.

Flera länder, inklusive rådets ordförande Charles Michel, försökte förgäves förhandla med Ungerns Viktor Orbán och Polens Mateusz Morawiecki för att nå en överenskommelse. De två östeuropeiska premiärministrarna höll dock ut, och mötet avslutades sent på natten utan framsteg för omfördelningspakten.

Ungern och Polen invändning är att omfördelningen av migranter ska vara frivillig och inte tvingande, då det annars utgör en så kallad “pull”-faktor, som lockar migranter till Europa. I det planerade systemet, som svenske Europaparlamentsledamoten Tomas Tobé (M) förhandlat fram, ingår stora bötesbelopp för det land som inte ställer upp på massinvandring från tredje världen, på motsvarande en kvarts miljon kronor per förvägrad migrant.

Se också: EU:s migrationspakt: utlandsbistånd och snabbare asylprocess — samt omfördelning av migranter

Senaste från Nyhetsbyrån