Gå till innehåll
EU

EU kräver miljonsummor för att slippa ta emot migranter

Foto: Getty Images

EU:s så kallade migrationspakt har nu förhandlats färdigt i ministerrådet, där ministrar från alla unionens medlemsländer kommit överens om hur omfördelningen av migranter ska se ut, och hur frivillig den ska vara, rapporterar Sveriges Radio. Om ett EU-land nu ser ett stort inflöde av asylmigranter, kommer andra medlemsländer bes ta emot dem – eller betala motsvarande en kvarts miljon kronor för varje person man vägrar.

Det var i 2020 som bland annat den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) la fram förslaget om en enad europeisk asyl- och migrationspolitik, och nu har den kommit ett stort steg närmare att bli verklighet. Bland annat Sverigedemokraterna har återkommande kritiserat den så kallade migrationspakten för att innebära tvingande mottagning av asylsökare, och så sent som i maj i år uppstod splittringar inom regeringssamarbetet på grund av att huvudförhandlaren Tomas Tobé (M) hade yrkat för detta. Enligt Tobé var mottagningstvånget ett “sista tryck för att också säkerställa att medlemsländerna löser detta mellan varandra”.

Men nu står det alltså klart att länder endast kan slippa ta emot migranter ifall de betalar en solidarisk peng till EU-kommissionen på 20 000 euro, eller en kvarts miljon kronor, för varje migrant man inte släpper in i landet.
– Det här är viktigt för Europa, för att säkerställa att vi får en hållbar invandring till Europa, men också naturligtvis för Sverige, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om uppgörelsen till TT. Från Polen och Ungern, som länge vägrat ta emot asylmigranter från tredje världen, var kritiken dock hård.
– Vi kan inte stödja något steg som kommer att fungera som en inbjudan att komma till EU, sa Ungerns statssekreterare. Polen och Ungern var de enda länderna som aktivt röstade ner förslaget.

Italien, som på senare tid haft ett mycket stort tryck av asylmigranter, bidrog till migrationspakten genom att driva igenom regler som gör det möjligt att skicka tillbaka migranter som får avslag på sin asylansökan. Dessa ska då inte bara kunna skickas tillbaka till sina hemländer, utan även till länder utanför EU som de anlänt genom.

Efter ministerrådets uppgörelse återstår nu att migrationspakten behandlas i Europaparlamentet en sista gång. Enligt TT har majoriteten i parlamentet förespråkat en “betydligt mjukare linje” än den som ministrarna kom överens om.

Senaste från Nyhetsbyrån