Gå till innehåll
EU

SD-bråk med fransk tidning när partiet uppmanar sina väljare att gå och rösta

Abir Al-Sahlani (C), kandidat till Europaparlamentet. Foto: Faksimil X

Centerpartiets ledare Muharrem Demirok reagerar starkt på att Sverigedemokraterna använde ordet “de” för att beskriva bland annat C-politikern Abir Al-Sahlani, i ett inlägg där man uppmanade de egna väljarna att gå och rösta.
“Ett enkelt litet ord, men betydelsen är glasklar. "De".”,
skriver Demirok, och menar att SD bör skämmas. Bråket blev internationellt när en fransk journalist i Sverige också gav sig på SD:s och den så kallade ytterhögerns språkbruk.

Sverigedemokraterna pikade Centerpartiets andre kandidat på EU-vallistan Abir Al-Sahlani när hon uppmanade folk att “stå upp mot rasismen” genom att rösta på hennes parti. I ett svar på inlägget, som skrevs på X, skriver SD:s avdelning i Bryssel “De röstar på söndag. Gör det du också.”

“Ett skamligt påhopp på Abir Al-Sahlani. Ni borde skämmas, men jag vet att ni inte har det i er”, skriver C-partiledaren i ett eget inlägg.

Även franska tidningen Le Mondes Sverigekorrespondent Anne Francoise Hivert rasar mot partiet.
“Ny nivå av smuts från den svenska ytterhögern”, skriver journalisten, och påpekar att Abir Al-Sahlani (C) har ursprung i Irak. Hon ondgör sig även över Sverigedemokraternas valslogan “Mitt Europa bygger murar”.

Se också: C-utspel: Muslimer är “de nya svenskarna”

Sverigedemokraterna gav sedan svar på tal till journalisten, på franska.
“Sluta sprid falska nyheter. Med “De röstar på söndag”-kampanjen betonar vi att centerpartister röstar på söndag. Men kampanjen påpekar också att artister och andra vänsteraktivister röstar i EU-valet”, lyder partiets inlägg till Anne Francoise Hivert.

Sedan X-dramat, som ägde rum på nationaldagen, har SD-kontot som representerar partiets Brysselavdelning gjort otaliga andra inlägg med “De röstar på söndag”-budskapet, med udden riktad till massor av olika personer och politiska grupper.

Senaste från Nyhetsbyrån