Gå till innehåll

C-utspel: Muslimer är “de nya svenskarna”

Europaparlamentariker Abir Al Sahlani (C). Foto: Faksimil Instagram/Centerpartiet

Våra barn är svenskar, och att Sverige är deras hemland, säger EU-parlamentarikern Abir Al Sahlani (C) i ett arabiskt videoinlägg på Instagram, med udden riktad mot SD:s partiledare Jimmie Åkessons uppmärksammade arabiskspråkiga “tal till nationen”, som skapades med hjälp av AI. “Kära arabisktalande svenskar. Här kommer ett tal till nationen. Från en människa”, skriver Sahlani i inlägget.

I videon uppger invandrarpolitikern att hon blev provocerad av Åkessons tal, som hon menar var “fullt av hat”. I talet föreslår SD-ledaren att människor som kommer till Sverige men inte respekterar det svenska samhället avseende lagar, kultur, och svenskarna borde åka hem.
– Jag tycker att du allvarligt ska fundera på att flytta någon helt annanstans. Varför inte tillbaka till ditt hemland, där du förmodligen trivs bättre, säger Åkesson i talet. Detta menar Sahlani “splittrar” Sverige, “mellan dem och oss”.

C-politikern, som själv migrerade till Sverige från Irak, påstår att många arabisktalande och muslimer idag är “infödda svenskar”, och påpekar att de lever och verkar i det svenska samhället — något som hon menar betyder att de är så kallat “integrerade”. Hon ger sig själv som exempel på hur araber och andra utlänningar numera är makthavare och lagstiftare i Sverige.

– Vi ska alltid påminna att vi är en oskiljaktig del av det svenska samhället. Att våra barn är svenskar, och att Sverige är deras hemland, säger Sahlani, och uppmanar därefter invandrare av olika slag att bli aktiva i politiken och föreningslivet.

– Sverige är mitt hemland för det fanns politiska ledare som välkomnade oss, fortsätter hon, och menar att politik som begränsar rätten att invandra till Sverige är en “rasistisk diskurs” som inte är accepterad.

– Vi är de nya svenskarna, hävdar Sahlani, och menar att massinvandringen till Sverige bygger ett “öppet och demokratiskt” samhälle.

Senaste från Nyhetsbyrån