Gå till innehåll
EU

Dystert för EU-vänligaste partiet: L riskerar åka ur parlamentet

Liberalernas partiledare Johan Pehrson. Foto: Pelle Nilsson

Liberalerna ligger under fyraprocentsspärren i tre av fem av de sista mätningarna inför EU-valet. Samtidigt har Centerpartiet enligt samtliga mätningar lyckats värva en del sympatier som fört dem stabilt över spärren. Även Kristdemokraterna kan andas ut, om det inte vore för en mätning från Göteborgs-Posten/Novus.

SVT/Verian, Sveriges Radio/Indikator Opinion, Dagens Nyheter/Ipsos, Svenska Dagbladet/Demoskop och GP/Novus har alla släppt sina sista opinionsmätningar innan valet till Europaparlamentet är över.

I samtliga av småpartierna har det ryktats om att de sittande partiledarna hänger löst om man skulle förlora alla mandat i Europaparlamentet. För C och KD ser valet i vilket fall som helst ut att bli en nettoförlust, då partierna med största sannolikhet reduceras till en ensam ledamot, medan de vann två i valet 2019. Nu ligger båda partierna i trakterna mellan 4 och 6 procent.

Kristdemokraterna ligger emellertid på endast 3,8 procent i GP/Novus mätning.

Liberalerna landade på ett enda mandat redan 2019, och har tappat ett mandat varje val sedan rekordvalet 2009, när de med 9,86 procent av väljarstödet vann tre ledamöter i Bryssel.

Sverigedemokraterna ligger stabilt mellan 17,5 och 19 procent i samtliga mätningar, vilket skulle vara en tillväxt sedan förra EU-valet, då partiet fick 15,34 procent. Debatten om partiets aktivitet i sociala medier bedöms av mätinstituten inte ha haft någon stor effekt på väljarstödet.

Socialdemokraterna har i vissa av mätningarna tappat flera procentenheter de senaste veckorna, vilket bedöms av mätinstituten ha gynnat småpartierna. Som högst ligger partiet på 29,4 procent i GP/Novus, medan det ligger som lägst på 24,4 procent i SVT/Verian. I EU-valet 2019 landade Socialdemokraterna på 24,19 procent.

Senaste från Nyhetsbyrån