Gå till innehåll
EU

Ordern till EU:s gränschef: “Oavsett om du gillar det eller inte – Ta in migranter”

Ylva Johansson (S), tillsammans med Tysklands massinvandringsförespråkande inrikesminister Nancy Faeser, också en socialdemokrat. Foto: Europeiska unionen/Steffi Loos

Migranter ska välkomnas till Europa eftersom de “kommer av kärlek”, och behövs för att ersätta européerna. Det var ordern som svenska EU-kommissionären med ansvar för migrationen Ylva Johansson (S) gav till förre chefen för EU:s gränsbevakningsmyndighet Frontex, Fabrice Leggeri. Detta hävdar Leggeri i en uppmärksammad intervju med Le Journale du Dimenche.

Nu ställer Fabrice Leggeri upp som kandidat till Europaparlamentet för franska nationalistpartiet Nationell samling, RN, som är starkt engagerade för att minska den mycket omfattande massinvandringen från Afrika och Mellanöstern till Europa. Han avgick som chef för Frontex 2022, efter en konflikt med Europeiska kommissionen i frågan om hur man skulle hantera migrationen över Medelhavet, skriver franska tidningen Le Point.

“Ditt jobb är att ta in migranter och välkomna dem, för de kommer på grund av kärlek. Och oavsett om du gillar det eller inte, så är vi en åldrande kontinent så du måste släppa in dem”, är vad Ylva Johansson (S) ska ha förklarat för Leggeri när hon tillträdde som kommissionär efter EU-valet 2019.

Johansson har tidigare i år uppmärksammats för ett uttalande under ett panelsamtal om migrationen, där hon efterlyste ännu fler afrikaner och människor från Mellanöstern för att ersätta de européer som dör.

– Jag tror att vad våra medborgare vill veta, är inte hur många migranterna är, utan hur vi kan ta emot dem på ett ordnat sätt, hävdade den S-märkta byråkraten även då.

Ylva Johanssons stab har enligt Le Point bestridit att hon uppmanat Leggeri att släppa in migranter.

Frontex nuvarande chef Hans Leijtens påstod tidigare i år att “inget kan stoppa människor från att korsa en gräns, ingen mur, inget staket, inget hav, ingen flod”, i en hyllning till Europas folkutbyte.

Senaste från Nyhetsbyrån