Gå till innehåll

Föreläsare på universitet: SD är idioter – Vet inte att hon blir inspelad

Foto: Södertörns högskola/Andreas Johansson

En akademikerprofil som bjudits in till Södertörns högskola för att prata om hur man “mäter” så kallad rasism delgav sina känslofyllda åsikter om Sverigedemokraterna under ett seminarium, och kallade en av partiets företrädare för en idiot. Det visar ett reportage som kanalen Riks genomfört med dold mikrofon. När kanalen hör av sig till profilen medger hon att hon inte bör tala illa om politiker inför studenter.

Seminariet handlade om en bok som idéhistorikern Edda Manga medförfattat, med titeln “Att mäta rasism”. Hon är aktiv i stiftelsen Mångkulturellt centrum, och har profilerat sig inom forskningsområden som rör migration och mångkultur, enligt Riks. Edda Manga har också en aktivistbakgrund inom rörelsen Ship to Gaza, och ägnade en del av seminariet åt att kritisera Israel för att vara en så kallad apartheidstat.

“Det här är ju väldigt populärt hos SD bland annat: det är de andra som har blivit rasister. De är rasister mot vita”, beskriver Edda Manga Sverigedemokraternas hållning i frågan om rasism.

Se också: Högerjournalist granskar "woke" universitetskurs om ras – Läraren sjukskriver sig

Hon sågar sedan partiets migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling, för ett uttalande om att rasism och diskriminering faktiskt inte är ett så stort problem i Sverige.
“Så länge vi inte har mått på hur rasismen utvecklas på nationell nivå i Sverige, och det har vi inte idag, så måste vi skaffa det måttet. För det är det enda sättet att bekämpa den slags idioten”, säger Manga i Riks-inslaget.

Hon menar också att svenska myndigheter förringar så kallad rasism inom polisen, och ignorerar olika rapporter som slår larm om att polisen skulle ägna sig åt rasprofilering.
“Då känner man att man fattar att vi vet, men vi måste ha ett system som gör det omöjligt för dem att säga att det inte är (rasism inom polisen, red. anm.).”

Pudlar när Riks ringer upp – Hänvisar till att Mångkulturellt centrum ska läggas ner
När Riks reporter ringer upp Edda Manga om hennes utspel om Sverigedemokraterna framför studenterna på Södertörn medger hon att det var fel att angripa en person under en föreläsning på det sättet.

– Alltså, vi är under en stor press därför att vi är nedläggningshotade. Så det måste väl anses vara ett känslouttryck mer än ett officiellt ställningstagande från min sida, uppger idéhistorikern.

Hon står dock fast vid att det är idioti att förneka så kallad rasism i Sverige.
– Jag anser att påståendet att vi inte har några problem med rasism saknar all vetenskaplig grund och måste anses vara ett resultat av okunskap eller ett resultat av att man vänder sig bort från den empiriska verkligheten. Och detta är ju naturligtvis den djupa meningen i begreppet idiot, som är ett grekiskt begrepp för människor som är samhällsfrånvända, förklarar hon på telefon för Riks.

“De som bjuds in presenterar ibland ställningstaganden som kan uppfattas som utmanande och kontroversiella, något som hör till den akademiska frihet som är ett grundvillkor för det vetenskapliga arbetet. Personangrepp och invektiv får inte förekomma. Detta gäller såväl lärare och studenter som inbjudna gäster. Det ska vara en respektfull ton på föreläsningar och seminarium”, skriver Södertörns högskola i en kommentar till kanalen.

Senaste från Nyhetsbyrån