Gå till innehåll

Högerjournalist granskar "woke" universitetskurs om ras – Läraren sjukskriver sig

Tobias Hübinette t.v., Christian Peterson t.h. Foto: Karlstads universitet/Christian Peterson

Det har uppstått stor oro på Karlstads universitet när journalisten Christian Peterson, 21, visat sig ha skrivit upp sig på kursen “Interkultur: Ras och vithet i Sverige” för att granska den. Läraren på kursen, den vänsterextreme akademikern och så kallade rasismexperten Tobias Hübinette, tycker det är obehagligt att Peterson vill träffa och intervjua honom om kursens innehåll, säger han till Dagens Nyheter.

Hälften av deltagarna på kursen uppges ha hoppat av som följd av oron att bli intervjuad av journalisten, och Tobias Hübinette har sjukskrivit sig över det hela. Till DN säger han att han bland annat ansökt om kontaktförbud mot Christian Peterson eftersom han upplever sig ha blivit “bombarderad” med sms och samtal. Ansökningen avslogs däremot.

Kursen har nu fått samtliga föreläsningar inställda, för att studenterna och läraren inte ska behöva komma i kontakt med journalisten.

“Christian beter sig hotfullt, trakasserande och totalt gränslöst”, menar Hübinette, och påstår att journalisten hängt ut andra kursdeltagare. Men samtidigt konstaterar universitetet att det inte finns grund för att stänga av Christian Peterson från universitetet.

“Christian Peterson balanserar på gränsen, men håller sig på rätt sida”, säger Andreas Nyström, universitetsprefekt, till DN.

Läraren: “Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande”
Journalisten själv är oförstående för reaktionen från Hübinette och universitetet mot honom.
– Jag skulle kalla det rövarhistorier som Tobias Hübinette har hittat på för att undvika att svara på den verkliga kritiken som riktas mot honom. Han pratar ju ofta om rasism hit och dit, men han själv har skrivit att han hoppas att den vita rasen ska gå under i lidande, säger Christian Peterson till Nyhetsbyrån.

Han refererar till en insändare Hübinette skrev till den antirasistiska tidskriften Creol 1996, där han skrev att den vita rasen är “underlägsen”, och “låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande”. Peterson uppmärksammade denna text i ett inlägg på X (före detta Twitter).

Peterson ifrågasätter också att han ska ha hängt ut, stört, eller trakasserat Hübinette eller någon annan på kursen. Han menar att rasismexperten vill “spela offer” när kursens innehåll, där det bland annat påstås att rasismen uppfanns av vita med de europeiska nationalstaterna och kapitalismen, ifrågasätts. Enligt Peterson är kursens teoretiska underlag “ensidigt”, och han kallar vithetsstudier i allmänhet ett marxistiskt och så kallat “woke” påhitt utan akademiskt värde.

– Slutsatsen är i princip alltid att vita förtrycker utländska grupper, och att det är därför sysselsättningsgraden för till exempel somalier inte är lika hög som för svenskar. Och det är ju en offermentalitet som är ganska grundläggande för woke-ideologin, säger Peterson. Han menar att han med sin granskning vill belysa att sådana här kurser finns, och att det läggs skattemedel på dem.

– De flesta vet inte om att det finns sådana här kurser i Sverige, säger journalisten.

Christian Peterson har tidigare uppmärksammats för en kontroversiell aktion där han besökte Kungliga Dramaten och ifrågasatte drag queens som uppträdde för barn. Han står även bakom Förtalsombudsmannen, ett projekt som ger juridisk hjälp till personer som anser sig förtalade av vänsterprofiler på grund av sina politiska åsikter.

Han har också bakgrund i partierna Alternativ för Sverige, och dessförinnan nationalsocialistiska NMR.

Universitetet tar läraren i försvar
Enligt en granskning utförd av sajten Fria Tider har Tobias Hübinette åtalats och dömts för ett flertal våldsbrott, såväl som stöld, hot, ofredande, och skadegörelse. De flesta brotten begicks när han på 90-talet var medlem i våldsbejakande AFA, men senast 2007 åtalades han för hot och mordbrand, som han dock friades från. På senare tid har Hübinette ägnat sig åt mer akademiska former av så kallad antirasism, bland annat genom att utföra rapporter om rasism åt regeringen Reinfeldt.

Trots Hübinettes bakgrund och uttalanden skriver Karlstads universitet att han "anställdes enligt sedvanligt förfarande, det vill säga efter intervjuer och granskning av meriter". Om kursen “Interkultur: Ras och vithet i Sverige” skriver de att den tagits fram "enligt bestämmelserna i Högskoleförordningen". Universitetet vill inte närmare kommentera Christian Petersons kritik mot Hübinette eller kursen.

Senaste från Nyhetsbyrån