Gå till innehåll

Dramatiskt när journalist försökte ställa frågor till dragqueen

Foto: faksimil Insikt24/Twitter

En journalist från nyhetssajten Insikt24 deltog på Kungliga Dramatens “HBTQL”-uppvisning, som är avsett för barn, där två dragqueens vid namn Lillan och Tjorven guidar besökare genom den anrika teaterns byggnad. När den filmande journalisten försökte ställa frågan till de två dragqueen-artisterna varför de tyckte det var viktigt att visa “transshower för barn”, blev situationen dock obekväm för teaterns personal, som försökte förmå honom att lämna platsen.

Två kvinnliga anställda nekade journalisten att ställa frågor, och svarade bestämt nej flera gånger. De försökte även blockera hans kamera, och påstod att han inte fick filma i lokalen. När journalisten blivit avvisad från rummet ställde han frågan varför det var viktigt att hålla en dragshow för barn till en av de två kvinnorna, men fick inte ett svar av henne heller.

Regeringen: "Hat"
Liberalernas partiledare Johan Pehrson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg befann sig också på platsen, då för att stödja evenemanget. I Perhsons upplevelse var journalistens frågor till personalen på den skattefinansierade elitteatern ett uttryck för “homofobi” och “hat”.

“I dag besökte jämställdhetsministern och jag Dramaten där dragduon Lillan och Tjorven bjöd på en fin rundvandring för en förskoleklass. Tyvärr avbröts den av AFS. Förstår inte hur folk kan bli så upprörda. Och nervösa. Sorgligt att homofobin och hatet inte känner några gränser”, skriver partiledaren på Twitter.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg gjorde referenser till lagstiftning om så kallade “hatbrott” i sin redogörelse för incidenten på Twitter.

“Som minister ansvarig för HBTQI-frågor, och fd åklagare med erfarenhet av bl.a. hatbrott, tar jag detta på mycket stort allvar. Det är inte ett alternativ att låta hatet vinna.”

Den utpekade journalisten, Christian Peterson, frågar ministern hur enkla frågor kan vara hot. “Har du officiellt kommit ut som mytoman? Hur fan är det ett "hot" att ställa en kritisk fråga?”, skriver han i ett svar på Paulina Brandbergs tweet.

Dramaten ser över sin säkerhet
När SVT når Christian Peterson förnekar han att han utgjorde något hot mot någon personal eller några barn.

– Hela poängen var att jag ville väcka debatt i frågan där jag och många kritiserar den här typen av projekt, förklarar han.

Kungliga Dramaten uppger för SVT att de kommer “se över säkerheten” efter händelsen.

Senaste från Nyhetsbyrån