Swedish Match om motståndet från EU: "Uppenbarligen är människors hälsa inte så viktig i EU"
EU:s försök att fälla krokben för svenskt snus fortsätter, och snusjätten Swedish Match känner en frustration över motståndet mot deras produkter från unionen. Det berättar företaget för Nyhetsbyrån.
Traditionellt svenskt snus, tillverkat av tobak, är förbjudet i hela EU förutom i Sverige. Landet har ett undantag från den annars strikta tobakspolitiken som unionen bedriver, genom EU:s fördrag. Men risken att detta undantag ska inskränkas är inte vad som oroar de som slår vakt om den unika svenska tobakskulturen. Istället är det att det relativt nyuppfunna vita snuset, eller så kallade nikotinportioner, är under lupp i Bryssel – och där är inte Sverige undantaget.
Se också: Smaksatt nikotin kan förbjudas i EU – Efter danskt förslag
– Jag kan ibland känna en viss frustration när man har en dialog för att få lagstiftarna att förstå vad det här kan göra för skillnad. I Europa finns det 85 miljoner rökare, påpekar Swedish Matchs nordiska koncernchef Anette Rosengren, och menar att man skulle kunna få dem att avstå rökning om man kunde göra snus och nikotinportioner tillgängligt för dem.
– Men någonstans så är uppenbarligen människors hälsa inte så viktig i EU, att EU tagit steget att säga att de som fortsätter använda någon form av tobak och nikotin, kan gå till ett mindre skadligt alternativ. För mig vore det verkligen ett sätt att påverka den europeiska folkhälsan.
Rosengren lyfter fram att Sverige med sin låga andel rökande befolkning, drygt fem procent, har kommit enormt långt de senaste 30 åren för att bli ett rökfritt land, enligt FN:s standard. EU:s ambition att, istället för att satsa på så kallad skademinimering, bli kvitt alla tobaks- och nikotinprodukter, ger hon inte mycket för.
– Finland ska vara rökfritt 2025, och hur många månader är det tills dess? Tre månader? Det är cirka 11 procent av finnarna som röker fortfarande. Man kan ju ha en ambition som lagstiftare, men jag tror att man måste skapa förutsättningar för invånarna att välja bättre alternativ, säger hon.
– Tobaksplantan försvinner ju inte om du förbjuder. Så tobak kan ju ändå komma in i EU, även om du förbjuder tobaksanvändning. Och då skapar man ju förutsättningar för en helt illegal värld, samtidigt som man tar bort en skatteintäkt.
Namnbyte för att främja fimpande
För Swedish Match är det viktigt att göra en omställning på marknaden från röktobak till andra former av nikotinprodukter. Det handlar om att stå upp för social hållbarhet, i en bransch som historiskt sett haft en negativ inverkan på folkhälsan världen över, förklarar Rosengren.
För Swedish Match är det viktigt att göra en omställning på marknaden från tobaksprodukter med den skadliga förbränningen till andra former av nikotinprodukter. Det handlar om att stå upp för social hållbarhet, i en bransch som historiskt sett haft en negativ inverkan på folkhälsan världen över, förklarar Rosengren.
Det är också det som företagets nyligen genomförda namnbyte går ut på. Företaget Swedish Match köptes upp av den internationella tobakskoncernen Philip Morris i slutet av 2022, ett storbolag i sin tur nu har genomgått en profilförändring i Sverige och i Norge. Från och med nu använder man inte namnet Philip Morris i de två snusarländerna, berättar företaget för Nyhetsbyrån.
– Vad man heter handlar ju om vad våra kunder och konsumenter i landet har en relation till. Philip Morris vill ta vara på det värde som finns i det lokala namnet. Det är en respekt för den historik i det företaget vi köpt, säger Anette Rosengren. Hon påpekar att Philip Morris på liknande sätt bevarar de lokala märkena man köpt upp i till exempel Grekland och Portugal.
– Vi försöker förvalta det arv som vi förvärvar.
– Vi vill ju påskynda resan mot en rökfri framtid, säger Sverigechefen Anna Hällöv, som menar att man genom att omfamna namnet Swedish Match i Sverige med dess historia och produktportfölj ytterligare förtydligar företagets ambition och kommunikation att verka för rökfria alternativ istället för cigaretter.