EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda, ett krav på att alla bostäder i unionen ska renoveras för att nå en viss energiklass, kan leda till att “extremhögern” får vatten på sin kvarn, varnar den tyske finansministern Christian Lindner i en Politico-intervju. Enligt toppolitikern borde EU pausa alla nya lagförslag som innebär opopulär byråkrati, på grund av den rådande energi- och levnadskostnadskrisen.
Den vänsterliberala tyska regeringen kämpar i stark motvind i opinionsundersökningarna, och nyligen har landets premiärminister Olaf Scholz lovat en rad förenklingar av byråkratin i landet för att kunna få tillväxt som kan motverka den annalkande lågkonjunkturen.
Det är mot bakgrund av detta som finansminister Lindner, som tillhör det liberala samarbetspartiet FDP, nu vädjar till EU att inte göra livet svårare för alla unionens medborgare. Lindner menar att det har varit bidragande till att nationalistiska AfD nu är näst största parti i tyska opinionsmätningar, större än det regerande socialdemokratiska partiet SDP.
“Folk får intrycket att politiken gör det svårare för dem att ha råd att bo i sina egna hus”, varnar finansministern om EU:s klimat- och bostadsdirektiv. Han menar att EU istället borde investera i infrastruktur, för att göra unionens ekonomi mer konkurrenskraftig.
Tyskland kan nu bli ett av länderna i Europeiska rådet som kommer strida för att renoveringskravet, som är en del av EU:s så kallade “gröna giv”, inte blir så långtgående, skriver Politico. Även Italiens och Polens högerregeringar motsätter sig förslaget.
Samtidigt konstaterar tidningen att det finns starka röster i Europaparlamentet som vill att renoveringskraven ska bli ännu strängare.
"Klimatnödläges”-renoveringar kostar villaägare en halv miljon
Europeiska kommissionens direktiv för byggnaders energiprestanda, EPBD, togs fram 2021 under ordförande Ursula von der Leyen under parollen av att det var ett så kallat “klimatnödläge”. Det innebär att alla bostadshus i EU senast år 2050 måste uppnå energiklass A, för att minska onödig energiåtgång vid uppvärmning och kylning. Redan 2033 ska samtliga bostadshus ha nått energiklass D, vilket för Sverige del betyder att ungefär halva bostadsbeståndet måste renoveras redan inom tio år.
Förslaget slår hårt mot även andra EU-länder. Det tjeckiska husägarförbundet kallar direktivet en “megalomanisk vision av klimataktivister”, skriver Politico.
Svenska Villaägarnas riksförbund har varnat för att EU-direktivet kommer att kosta runt en halv miljon kronor för den genomsnittlige villaägaren. Renoveringar av flerbostadshus kommer leda till att även hyresgäster kommer få högre hyror. Bara allmännyttan i Sverige beräknas kosta 600 miljarder kronor att få att uppnå EU:s stränga krav, säger Villaägarnas samhällspolitiska expert Johan Lindgren till Fokus.
För Sveriges del kan många av renoveringarna vara i grunden helt onödiga, eftersom det som räknas som energiklass A i många europeiska länder endast når upp till klass C i Sverige, säger Johan Lindgren. För att slippa undan kostnaderna av EU:s lag skulle Sverige behöva sänka sina energiklasstandarder.