Det förr svenska bilmärket Volvo, som sedan 2010 ägs av det kinesiska bolaget Geely, pekas ut av en cybersäkerhetsexpert som ett sätt för Kina att spionera på svenskar. “Prata inte hemligheter när du åker i en Volvo”, säger Pontus Johnson till SVT. Arbetar man åt svenska myndigheter ska man undvika att diskutera sitt jobb medan man åker i en modern Volvo, uppmanar han.
– Är det så att man planerar att hålla väldigt hemliga samtal under sina transporter, då kanske man inte ska köra en omodifierad kinesisk bil, menar experten. Enligt honom är alla moderna bilar utrustade med mikrofoner och internetuppkoppling för att fånga upp data som sedan skickas till tillverkarna. Det går inte att avgöra exakt vad det är som skickas eftersom datan är krypterad, förklarar Johnson, och säger att det gjorts studier på specifikt kinesiska bilar för att ta reda på detta.
Försvarsunderrättelsedomstolen leasar bland annat en bil av det kinesiska märket till sin ordförande, men enligt domstolen innebär det ingen risk för att deras känsliga militära underrättelsearbete ska avslöjas.
“Vi pratar aldrig säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter utanför säkra och kontrollerade utrymmen”, skriver domstolens kanslichef till SVT, och menar att en bil aldrig betraktas som ett sådant utrymme.
Volvo Cars avvisar alla kopplingar till kinesiska staten när SVT når dem, och påstår att de är ett privatägt företag.
“I bilar vi förser Polismyndigheten och Tullverket med har vi avaktiverat all kommunikationsutrustning som möjliggör överföring av data till Volvo Cars eller någon annan”, uppger de i ett skriftligt svar till SVT, och menar att detta är ett alternativ för alla myndigheter som använder Volvobilar. Kinaexperter påpekar däremot att alla kineser sedan 2017 är skyldiga att rapportera underrättelse till den kinesiska staten, skrivet SVT.
Se också: Vattenfall köpte 900 000 elmätare av kinesiskt statskopplat bolag