Gå till innehåll

Vattenfall köpte 900 000 elmätare av kinesiskt statskopplat bolag

Foto: SVT/Getty Images

Statliga energijätten Vattenfall köpte in 900 000 elmätare av företaget Sanxing, ett företag som har tydliga kopplingar till det kinesiska kommunistpartiet, avslöjar SVT. Sanxings svenska huvudman är nämligen en ledamot för kommunistpartiet i den kinesiska folkkongressen, landets parlament, visar en snabb googling.

– Vi har gjort en nogsam analys, i och med att vi är ett samhällskritiskt företag med en samhällskritisk tjänst så har vi en väldigt rigorös urvalsprocess, säger Vattenfall Eldistributions tillförordnade kommunikationschef Bo Albertsson till SVT.

När han får uppgifterna om att deras leverantör styrs av den högt uppsatte kinesiske politikern Jianjiang Zheng blir han synligt tagen på sängen, och säger att han inte kände till det.

– Jag tar med mig det här tillbaka, så får vi titta på det, meddelar han slutligen. Vattenfall meddelar senare till SVT att man gjorde en granskning av Sanxing för flera år sedan, när svenska vaksamheten mot kinesisk infiltration inte var lika officiell.

Cybersäkerhetsexperten Pontus Johnson kritiserar Vattenfalls affär. “Det borde man ju ha rett ut innan man gjorde det inköpet. Det borde ju ha varit en del av säkerhetsskyddsanalysen”, säger han till SVT.

Senaste från Nyhetsbyrån