Gå till innehåll

15 eritreaner kastas ut ur Sverige efter upploppet

Bild från det eritreanska upploppet på Järvafältet. Foto: SVT

15 personer med eritreansk bakgrund som kom till Sverige för att delta i upploppet på Järvafältet tidigare i veckan avvisas nu från landet av Polisen, rapporterar Sveriges Radio. Många av dem har uppehållstillstånd i länder i Europa, dit de nu kommer att återbördas.

“Busslaster” med eritreaner åkte från bland annat Nederländerna till den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm, för att agera motdemonstranter till evenemanget, rapporterade Expressen tidigare i veckan. Festivalen har anklagats för att vara knuten till den så kallade diktaturen i det östafrikanska landet, och upploppet som uppstod stod mellan regimvänliga eritreaner och regimkritiska eritreaner.

– Vår utgångspunkt är att de kom hit för att bråka. Det var ju många fler som deltog i upploppet, och de här var några av dem vi fångade in, säger Polisens presstalesperson Mats Eriksson till SR. Inga av eritreanerna har ett medborgarskap i något EU-land, utan befinner sig i Europa endast som migranter med uppehållstillstånd.

Ett stort antal personer anhölls i samband med det afrikanska festivalupploppet, men hittills har bara en häktats för ett brott, vilket uppges vara mordbrand.

Över 50 personer skadades när motdemonstranterna stormade festivalområdet. Polisen säger sig nu ha kontroll över situationen, så att den afrikanska kulturfestivalen kan avslutas som planerat på söndagen.

Senaste från Nyhetsbyrån