Gå till innehåll

56 procent tycker Sverige är på väg åt fel håll – kriminaliteten huvudorsak

Foto: Getty Images

Endast åtta procent av tillfrågade svenskar anser att landet är på väg åt rätt håll, visar en undersökning från DN/Ipsos. 56 procent tycker att det är på väg åt fel håll, och 30 procent svarar “lika mycket rätt som fel”. Den största angivna anledningen till pessimismen är brottsligheten, gängkriminalitet, och polisfrågor.

34 procent av de svarande säger att det är frågor kopplade till brottsligheten och våldsutvecklingen i Sverige som är drivande i deras bristande framtidstro. Det är det överlägset vanligaste orosmolnet, och långt därefter kommer skolan och klimatet, på en delad andraplats med tolv procent. Samtidigt är det nio procent som säger att migrationen och invandringen är det främsta skälet att Sverige är på väg åt fel håll. Längst ner bland de tio vanligaste skälen ligger “ökad rasism och främlingsfientlighet”, samt välfärdsfrågor, vilka båda endast fem procent av svarande angav.

Dagens Nyheter noterar att inflationen inte var ett särskilt vanligt svar, trots att det är något som påverkar alla i deras vardag. Sju procent angav inflationen som sin huvudorsak till pessimism.
– Det tyder på att även om regeringen får bukt med inflationen och konjunkturen vänder uppåt är det inte självklart att väljarna börjar se mer positivt på utvecklingen, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Mätningen konstaterar också att kvinnor är mer pessimistiska än män, och uppdelat efter partisympatier, så är sverigedemokrater de som är mest pessimistiska. Flest personer som tvärtom anser att Sverige är på väg åt rätt håll finner man hos Moderaternas, Kristdemokraternas, och Liberalernas väljare.

Senaste från Nyhetsbyrån