Gå till innehåll

Afrikansk gängledare utvisas – Efter 34 år i Sverige

Geofrey Kitutu. Foto: Polisen/Getty Images

Geofrey Kitutu, 48, ska nu utvisas från Sverige till Uganda, har Attunda tingsrätt kommit fram till idag. Detta rapporterar Expressen. Detta trots att den ökände gängledaren, som lett de kriminella nätverken Original Gangsters och No Surrender, har bott i Sverige i 34 år.

Tidigare har förklaringen till att den mycket tungt kriminellt belastade afrikanen inte utvisats från Sverige varit att han kom till landet före sin 15-årsdag, skriver Expressen. I rätten vädjade Kitutu med att han saknar band till sitt hemland Uganda, och att han har familj i Sverige. Det är en lagändring som nu dock möjliggjort att han ändå kan tvingas lämna Sverige.

Under sin tid i Sverige har Geofrey Kitutu dömts för olika sorters våldsbrott, vapenbrott, och narkotikabrott, samt bedrägeri och falskmynteri, med flera långa fängelsestraff. Han uppges haft en taxerad inkomst under endast tre av sina 34 vistelseår i Sverige.

Det aktuella fallet som Kitutu nu döms för är en grov gängrelaterad misshandel av en man i Märsta, där flera andra personer också deltog. Han döms även för brott mot knivlagen. Fängelsestraffet för brottet landar på ett år och sju månader, varefter han ska utvisas till Uganda, med förbud att återvända till Sverige på tio år. Åklagarens yrkande på livstids utvisning avslogs dock av rätten.

“Han är inte etablerad varken på arbetsmarknaden eller bostadsmarknaden. Han är därmed, trots sin långa vistelsetid i Sverige, svagt etablerad här. Han har inte sådan anknytning till Sverige att den väger tyngre än skälen för utvisning av honom”, står det i domen.

En annan som döms i samband med händelsen i Märsta är en 31-årig irakisk medborgare, som åklagaren också yrkade på utvisning för. Med undantag för en nämndeman så avslog dock rätten detta.

Senaste från Nyhetsbyrån