Gå till innehåll

Äldreboende snålar med kyla för klimatets skull – Boende: “Jag vill dö”

Foto: Getty Images

Göteborgs stad skippade kylanläggningen på ett nybyggt äldreboende, med svåra konsekvenser för de inneboende, rapporterar Göteborgs-Posten. En av de som lider av kommunens klimatpolicy är 101-åriga Mary, som säger till tidningen att hon nu bara vill dö, “så att jag slipper detta”.

“Det är ju riskfyllt, det är det. Om man inte lyckas hålla vätskebalansen och inte får tid i svalare miljöer så kan det bli farligt”, säger Elin Andersson, utredare på Folkhälsomyndigheten till GP om äldreboendets klimatpolicy.

Att inte kyla ner äldreboenden och skolor är en del av Göteborgs så kallade klimatmål, säger kommunens chef för energi och innemiljö Dan Edvall.

Det kan bli närmare 30 grader varmt på Mary Tryggs rum på Sandarnas vård- och omsorgsboende i Majorna när solen skiner starkt, och nu anser hon med sina 101 år sig vara för gammal för att flytta igen.
“Jag får väl dö här, så fort som möjligt. Jag hoppas att jag dör så att jag slipper detta”, säger Mary om stadens klimatanpassade äldreboende.

Även när de varmaste sommardagarna avlöses av regn så förblir det över normal rumstemperatur i hennes lägenhet. Det enda äldreboendet kan göra för att inte riskera kommunens klimatmål är att sätta upp persienner, skriver GP.

Kommunen utesluter dock inte att åtgärda de livsfarliga förhållandena för de äldre.
“Nu när det har varit många varma dagar och väntas bli varmare så håller vi på och ser över det. Så det kan hända att det ändras i framtiden” medger Dan Edvall till GP. Han säger dock att kylanläggningar kan innebära en hyreshöjning för de inneboende.

Senaste från Nyhetsbyrån