Gå till innehåll

Anders Borg erkänner: Massinvandringen “stort misstag”

Anders Borg (M). Foto: Rekonstruktionsgruppen

Fredrik Reinfeldts finansminister Anders Borg (M) medger i en intervju med Expressen att Alliansregeringens liberala migrationspolitik var ett misslyckande.“Kostnaderna för invandringen har blivit betydligt större än vad vi trodde”, säger han, men fortsätter att försvara stora delar av misslyckandet som “humanitära” framgångar.

“Ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle. Jag tycker det är en stor fördel att det har kommit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia. De bidrar till att göra Sverige bättre och till ett mer dynamiskt och spännande samhälle”, sa finansministern till Sveriges Radio efter valförlusten 2014, där Moderaterna under Fredrik Reinfeldt hade uppmanat svenskarna att “öppna sina hjärtan” för en ökning av den redan då nästan motstyckeslösa massinvandringen från tredje världen.

“Hela Sverige har ju omprövat sin syn på de här frågorna. Så det är klart att även min syn har förskjutits”, säger Anders Borg till Expressen idag, nio år senare.

Han nämner migrationen från Mellanöstern och Afrika som ett särskilt stort misslyckande, beklagar sig över den kriminalitet och det hedersvåld som följaktligen blev utbrett i Sverige.

"Det är klart att det hade stort humanitärt värde, men kostnaden har ju visat sig vara väldigt hög", hävdar Borg.
“Vi begick misstag, rätt stora misstag, och det kommer ta rätt så lång tid att åtgärda det. Nu måste vi ha en migration som är väsentligt mindre”, fortsätter han.

Idag säger sig Anders Borg särskilt brinna för att motverka hedersförtrycket i Sverige, och han uppmanar därför regeringen att “mobilisera” för att stoppa fenomen som kvinnliga könsstympningar, islamisk klädessed för småbarn, och andra problem som hans generation av politiker importerat till Sverige.

“Svenska samhället förutsätter att människor assimilerar sig in i Sverige. Kommer man hit ska man arbeta på den svenska arbetsmarknaden. Man ska anpassa sig till svenska värderingar”, förklarar ex-politikern.

Senaste från Nyhetsbyrån