Gå till innehåll

Arga muslimer tog med sig sina barn till upploppet – “Allahu akbar”

Bilder från filmerna från upploppet i Rosengård. Foto: Privat

Malmöstadsdelen Rosengård präglades av våldsamheter på söndagskvällen och natten mot måndagen, rapporterar flera medier. Bilar sattes i brand, och stenar kastades på polisen på platsen. Upploppen utfördes av muslimer som en reaktion på islamkritikern Salwan Momikas besök i den mångkulturella staden, där han planerade att bränna en koran innan hans demonstration fick avbrytas.

Händelserna livestreamades av några av personerna på plats, och i filmerna hörs många hån och rop på arabiska, däribland den islamiska frasen “Allahu akbar”, ‘Gud är stor’. Flera upploppsmakarna syns även angripa polisen genom att kasta stenar och andra föremål, som cyklar.

Både svenskar och invandrare dyker upp i livevideornas kommentarsfält. Bland kommentarerna finns både våldsamma uppmaningar mot Polisen—ibland skrivna på svenska och ibland på arabiska—och uppmaningar till upploppsmakarna att “åka hem”.

Flera av deltagarna i våldsamheterna tog även med sig sina barn, ibland “långt in i den aggressiva folksamlingen”, enligt socialarbetaren Rafi Farouq, rapporterar Sydsvenskan.
– Barn påverkas när de ser sina föräldrar göra dramatiska utfall på platsen. Sådana händelser lämnar sina spår hos barn, säger han till tidningen.

Det handlar om ett tjugotal bilar som sattes i brand, säger polisen till TT. Även om tre personer greps i anslutning till den islamkritiska demonstrationen tidigare under dagen, så är ingen ännu gripen för kvällens våldsamheter i Rosengård. Polisen arbetar med att identifiera de inblandade, bland annat med hjälp av det rika bildmaterialet från händelserna.

Senaste från Nyhetsbyrån