Gå till innehåll

Armeniske gymmördarens straff höjs i hovrätten – fyra års sluten ungdomsvård

Fredrik Andersson tillsammans med moderate politikern Hanif Bali (till vänster). Frunze Saghatelyan (till höger). Foto: Facebook/Polisen

Frunze Saghatelyan, 17, dömdes ursprungligen i tingsrätten till knappt tre års sluten ungdomsvård för att ha skjutit ihjäl trebarnspappan Fredrik Andersson, 55, på ett gym i Stockholm i mars förra året. Domen överklagades av både den invandrade mördaren och av åklagaren, och utfallet blev en mild straffskärpning. Detta rapporterar SVT.

Det var den 28 mars 2022 som Frunze Saghatelyan sköt ihjäl Fredrik Andersson, 55, på Delta Gym i Vasastan i Stockholm. Armeniern, som var 16 år vid tillfället, var egentligen på gymmet för att mörda en annan man i en gänguppgörelse, men Fredrik Andersson kom emellan.

Efter dådet uppmärksammades det att tonåringen fick ett svenskt medborgarskap, trots att han var under mordutredning. Han befann sig dessutom i sitt hemland Armenien vid det tillfället. Eftersom tonåringen lagligen ska betraktas som legitim medborgare i Sverige kan han inte utvisas.

Frunze Saghatelyan blev även fritagen av beväpnade gängmedlemmar medan han avtjänade sitt straff i april i år, men kunde åter gripas efter en vecka.

Svea hovrätt ändrade idag domen till fyra års sluten ungdomsvård. Åklagaren hade yrkat på åtta års fängelse.

Senaste från Nyhetsbyrån