Gå till innehåll

Balkong-Mohammeds asylcirkus: Duckade åldersutredning – Hävdade homosexualitet

Foto: Polisen/Privat

Asylprocessen kring den uppmärksammade invandraren Mohammed Amana, som klättrade upp på en kvinnas balkong och försökte döda henne och en annan man med en kniv, har kantats av problem och motsägelser, visar en granskning utförd av Riks. Kanalen avslöjar att Mohammed Amana undvek att bli åldersutredd, genom att helt enkelt inte dyka upp vid kallelse. Vid en senare asylansökan i Sverige påstod han även att han var homosexuell.

Det var vid hans första asylansökan 2015, då han påstods ha kommit till Sverige som ett så kallad ensamkommande flyktingbarn, som Mohammed överlistade Migrationsverkets ålderskoll. När han kallades till utredningen i augusti det året valde han helt enkelt att inte dyka upp. En ny asylansökan för den nordafrikanske mannen kommer in i början av 2016, då han uppgavs ha återvänt till Sverige efter att ha varit i Danmark en tid.

Denna asylansökan drog ut enormt på tiden, visar Riks granskning, och det är först i mars 2017 som utredningen sätter igång. Mohammed Amana har under denna tid hunnit dömas för ett flertal brott, som olaga intrång, misshandel, och våld mot tjänsteman. Straffet blev en skyddstillsyn.

I samband med denna asylutredning påstår Mohammed att han är homosexuell och riskerar förföljelse i sitt hemland Algeriet. Påståendet övertygade dock inte Migrationsverket eller Migrationsdomstolen, och hans asylansökan avslogs slutligen i oktober 2018. Han försöker och misslyckas även att få skyddsstatus i Sverige med anledning av att han är tatuerad.

Utvisas aldrig trots dom
Medan denna asylutredning pågick dömdes Mohammed våren 2018 till fängelse i sju månader och utvisning, för bedrägeribrott och misshandel. Trots domen förblir han i Sverige, då myndigheterna inte förmår verkställa hans deportering. Som en följd fortsätter han att begå brott i landet, och döms till fängelsestraff för en rad olika våldsbrott, där det mest ökända kom att bli mordförsöket mot sin ex-flickvän i maj i år.

I ett klipp som uppmärksammades världen över syns Mohammed klättra upp på kvinnans balkong med en stege och krossa en glasdörr, för att därefter jaga kvinnan och en annan man, som filmar det hela, med en kniv. Han hugger mannen som håller i kameran, men kvinnan lyckas undkomma skada genom att låsa in sig i badrummet.

För detta dömdes Mohammed Amana till två års fängelse och utvisning i tio år, i en dom som föll den 16:e augusti. Riks frågar sig om detta blir algerierns sista brott i Sverige, eller om utvisningen återigen kommer att utebli.

Senaste från Nyhetsbyrån