Gå till innehåll

Beviljades koranbränning – blev anmäld av Polisen för hets mot folkgrupp

Salwan Momika på gårdagens demonstration, skändandes koranen med en baconskiva. Foto: Pelle Nilsson

Salwan Momika, en islamkritiker med ursprung i Irak, fick tillåtelse av Polisen att bränna en koran utanför Stockholms moské på Södermalm igår. Nu har Polisen däremot anmält honom för hets mot folkgrupp för demonstrationen, rapporterar Expressen.

Polisen skriver att Salwan Momika är misstänkt för hets mot folkgrupp "eftersom koranen brändes på den plats den brändes, dvs utanför en moské". Till Expressen uppger Polisens Helena Boström Thomas att man vill pröva ifall demonstrationen de godkände i själva verket kan vara just ett sådant brott.

Samtidigt förnekar hon att Polisen godkände koranbränningen bara för att kunna pröva den som hets mot folkgrupp, och menar att det är andra personer än de som godkände demonstrationen som har upprättat anmälan. Eftersom liknande fall, där en koran bränns utanför en moské, aldrig förut har prövats lagligen kunde Polisen inte på förväg avgöra ifall de hade rätt eller inte att ge tillstånd till Salwan Momika.

Även den kände islamkritikern Rasmus Paludan har i samband med demonstrationer blivit polisanmäld för hets mot folkgrupp, men då utan att han demonstrerade utanför en moské.

Senaste från Nyhetsbyrån