Gå till innehåll

Dieselbrist – Norrmän och finnar tankar i Sverige

Foto: Getty Images/Jose Gulias Trigas

Tidöpartiernas kraftiga sänkning av reduktionsplikten trädde i kraft den 1:a januari, och över en natt sjönk dieselpriset i Sverige med fyra kronor per liter. Nu rapporteras det om en rusning efter det billiga svenska bränslet, och många av mackkunderna i gränsnära trakter kommer från bland annat Norge och Finland.

På nyårsnatten kapades reduktionsplikten officiellt från 30 procent ner till 6 procent, vilket har förvandlat Sverige till Nordens bränslemecka. Priset på i synnerhet diesel är nu lägre än i grannländerna.

På många håll i Norrland fick mackarna de första dagarna av året slut på diesel, rapporterar Sveriges Radio. En av personerna radion intervjuar vid en tömd mack i Ånge kommun i Västernorrland uppger sig ha kört från Finland för att köpa på sig billigt bränsle på andra sidan gränsen.

SVT rapporterar även om norrmän som åkt över gränsen till Dalarna och Värmland för att tanka där, med en liknande dieselbrist i vissa gränsnära orter som följd. Branschorganisationen Drivkraft Sverige stillar dock farhågorna om en nationell bränslebrist, och uppger för SR att det inte finns några svårigheter för mackarna att fyllas på igen.

Samtidigt uppger Drivkraft Sverige för TV4 att regeringens sänkning av reduktionsplikten är för häftig, och varnar för att Sverige nu kan misslyckas med att uppnå sina så kallade klimatmål. Detta eftersom biodrivmedel som produceras i Sverige nu kan komma att exporteras till andra länder istället.

“Vi kommer behöva importera mer fossilt, och exportera det förnybara som vi producerar i Sverige”, säger branschorganisationens VD Jessica Alenius till kanalen.

Senaste från Nyhetsbyrån