Gå till innehåll

Efter sprängningen på välbärgade Lidingö: "Ingen kan känna sig helt säker"

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö. Foto: Getty Images/Trygve Finkelsen/Riks

På tisdagsmorgonen inträffade en sprängning i anslutning till ett flerfamiljshus på Lidingö. Detta var en av flera sprängningar som har skett i Stockholmsområdet inom loppet av tre dygn.
"Jag tror ingen känner sig helt säker i Sverige," säger Daniel Källenfors (M), kommunalråd på Lidingö, till
Riks.

I flerfamiljshuset är en gängkriminell som har kopplingar med Foxtrot nyligen folkbokförd. Enligt DN så är mannen åtalad för att tillsammans med tre andra personer planerat ett mord i Jordbro.

Daniel Källenfors, kommunalråd på Lidingö, är förvånad över att en sprängning inträffade på adressen, men framför allt är han förvånad över hur en välkänd gängkriminell kunde få en bostad på Lidingö. Just i området där sprängningen skedde begärde Källenfors att trygghetskameror skulle installeras, men hans begäran avslogs med hänvisning till att området inte ansågs tillräckligt kriminellt.

Källenfors belyser att Lidingö som kommun är försvagad eftersom de inte tillåts ha egna trygghetsåtgärder. Vidare diskuterar Källenfors att det endast finns fyra poliser som är dedikerade till Lidingö.
– Hela tryggheten har försvunnit i samhället och det gäller nu att återta den, säger Daniel Källenfors.

Enligt Källenfors är ökningen av sprängningar en funktion av misslyckad politik. Han menar att man inte har tagit tag i de ungdomar som har blivit brottslingar.
– Det här är naturligtvis en funktion av ett samhälle som inte har ansvar för sin egen trygghet, säger Källenfors.

Vidare påpekar Källenfors att ingen i Sverige känner sig helt säker. Han betonar att Lidingö generellt sett är ett väldigt tryggt område och att det är flera hundra brottsoffer i huset som har blivit drabbade och känner sig otrygga på grund av sprängningen.
– Jag tror ingen är helt säker i Sverige. Vem som helst kan flytta in i en trappuppgång nära dig och ingen har kontroll, konstaterar Källenfors.  

Avslutningsvis kommer Lidingö att fortsätta arbeta mycket med ungdomar och skolan för att förhindra att fler sprängningar sker. Källenfors vill även få upp ännu fler kameror i samhället för att öka känslan av trygghet.

Titta på hela intervjun här. 

Senaste från Nyhetsbyrån