Gå till innehåll

Efter vistelseförbuden: Förorten blev “100 procent lugnare”

En annan förort i Stockholm. Foto: Getty Images/Alexander Farnsworth

I Stockholmsförorten Rågsved, ett så kallat utsatt område ökänt för sin öppna narkotikahandel, har vardagen nu gått över till lugn efter att fem personer portats från flera offentliga miljöer, med hjälp av en ny lag som Tidöregeringen införde i februari i år. Nu vågar vanliga människor bevista torget i “Drogsved” igen, skriver Expressen.

Det är fem personer som ska ha varit ledande profiler inom den lokala gängmiljön som belagts med vistelseförbud på torget, resecentrum, och tunnelbanestationen i Rågsved. Gäng på uppemot ett 20-tal personer brukade göra stadsdelen otrygg, och det förekom öppen droghandel, berättar boende för Expressen. Men nu har det vänt, och invånarna på gatan tackar vistelseförbuden.

“De gjorde precis som de ville. Sålde framför barn. De ägde oss och vi förlorade kunder. Nu kommer kunderna tillbaka och alla i området pratar om den nya lagen. Det är 100 procent lugnare”, säger en butiksägare.

“På kort sikt är det jättebra när de får bort skräpet som gör andra illa. Men jag tror inte det ger något på lång sikt”, säger en man som kallar sig Harry. Han påminner om att brottsligheten flyttar sig någon annanstans om den inte kan vara i centrum.

Men invånarna är hittills nöjda med åtgärderna.
“Vistelseförbudet är bra. Nu vill jag se samma sak i Skärholmen”, säger Anna Perera, som driver ett fik i Rågsved.

Senaste från Nyhetsbyrån