Gå till innehåll

Ekonom: “Sverigebilden” bidragande till kronfall

Foto: Getty Images

Den svenska kronans värde är rekordlågt. Nu säger Nordeas chefsekonom att massinvandringens konsekvenser, som skjutningar och kulturkrockar med muslimska världen, har bidragit.
“Vi är inte med i Nato, vi har inte euron, vi skjuter varandra och vi bränner koraner”, säger Annika Winsth till Svenska Dagbladet.

Oftast brukar de professionella förklaringarna på svenska kronans svaghet vara diffusa och svårdefinierade saker som effekter av pandemin eller internationella trender. Nu säger storbanken Nordeas chefsekonom att den så kallade Sverigebilden utomlands måste poleras, och vill att man i internationella sammanhang börjar belysa vad som går bra i Sverige, för att rädda kronan.

Starka offentliga finanser, robusta banker, högt hushållssparande, och påstådd styrka på arbetsmarknaden nämns som saker som behöver lyftas fram i utlandet, enligt Annika Winsth.
“Där har vi varit självgoda eller naiva och tänkt att bilden som målas upp av Sverige inte är vårt problem. Men det är det”, säger hon till SvD.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger å sin sida att hon inte utesluter en turné i utlandet för att förbättra Sverigebilden.

På fredagen handlades en amerikansk dollar för 11,14 kronor, och euron för 11,92 kronor.

Senaste från Nyhetsbyrån