Gå till innehåll

En (1) procent har “stort förtroende” för Johan Pehrson

Johan Pehrsson. Foto: Aftonbladet/Getty Images

I Svenska Dagbladets/Novus opinionsmätning inför Almedalsveckan toppar Magdalena Andersson (S) förtroendeligan bland väljare, med 50 procents förtroende, varav 19 procent har “mycket stort förtroende”. Jimmie Åkesson (SD) och statsminister Ulf Kristersson (M) konkurrerar i stor mån om andraplatsen, medan Liberalernas och Centerpartiets partiledare befinner sig i den absoluta botten.

Ulf Kristersson (M) har med 34 procent större förtroende i allmänhet än Jimmie Åkesson (SD), men den sverigedemokratiske ledaren ingjuter “stort förtroende” hos fler än den sittande statsministern, med tolv procent mot Kristerssons elva. Siffran är för en sittande statsminister låg, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SvD. Magdalena Andersson lyckas samla stöd även hos väljare som röstat för regeringen, men Kristersson åtnjuter nästan inget stöd från oppositionens väljare.

“Att Kristersson inte lyckas med det är i nutid inget unikt, men samtidigt problematiskt. För han är ju statsminister för hela landet. Fredrik Reinfeldt lyckades med det, Stefan Löfven gjorde det inte. Kristerssons utmaning är att bredda sitt förtroende”, säger Sjöström till SvD.

I botten av mätningen finner man Centerpartiets ledare Muharrem Demirok, som länge kämpat i motvind och dessutom är impopulär inom det egna partiet. Bara strax över honom finner man Liberalernas Johan Pehrson, som nu är arbetsmarknadsminister i regeringen.

Totalt 13 procent säger sig ha förtroende för Pehrson, men andelen som säger sig ha “mycket stort” förtroende för L-ledaren ligger på bara en procent. Det är lägre än för de två miljöpartistiska så kallade språkrören, som på grund av sin impopularitet själva pekats ut i Miljöpartiets valanalyser som nedtyngande för det egna partiets valresultat.

Senaste från Nyhetsbyrån