Gå till innehåll

En högermans försvar av SVT

Foto: Getty Images/Trygve Finkelsen

Jag anser att Sveriges television behandlas orättvist på högerkanten. Jag gör detta trots att jag själv är höger. Det påstås att SVT är vänstervridet – och visst är SVT vänstervridet. Men vi bör inte överskatta vridningen, då det finns förmildrande omständigheter. Slagsidan mot vänstern är ironiskt nog i en konsekvens av kravet på opartiskhet. Låt mig förklara.

SVT ska vara opartiskt, vilket vanligtvis tolkas som att man inte ska ta någon sida eller kritisera en viss position. Gott så. Det betyder att SVT inte kan gå rakt ut och säga att något är fel. Men i dagens svenska politik så är detta en vänsterposition. Begrunda Sveriges sex största problem: massinvandringen, den dyra och kontraproduktiva klimatpolitiken, HBTQ-hysterin, den förvuxna offentliga sektorn, bidragsberoende/utanförskap, och kriminaliteten. I alla dessa kontroverser så är vänsteråsikten att det inte finns något problem, alternativt att det är överdrivet. Den svenska vänsterns position skulle i korthet kunna summeras som att allt är frid och fröjd, och att om det inte är det så är det någon annans fel. Men – detta är precis samma position som SVT måste ta på grund av neutralitetskravet! SVT kan ju inte säga att något är fel, då detta vore "opartiskt."

Högerns position är naturligtvis att det finns stora problem och att vi måste göra något åt dem snabbt. Ironiskt nog betyder det att högern är revolutionär medan vänstern är konservativ, åtminstone på så vis att den är emot förändring. Eller åtminstone mot en förändring av förändringsriktningen. Högern kritiserar, och vänstern försvarar. Detta förklarar också den märkliga vänsternationalismen, och talet om att "skydda Sverigebilden."

SVT ljuger inte. Och om SVT ljuger så är det oavsiktligt. Och om SVT inte ljuger oavsiktligt så är det en enskild reporters felsteg. Jag tror att det flesta som arbetar på SVT menar allvar med neutraliteten. Kalla mig naiv, för all del. Men när 80% av de anställda röstar vänster så är det oundvikligt att det sker en betydande förvrängning – hur välmenande folk än är.

Men anklagelserna mot SVT rör vanligtvis inte rena lögner och felaktigheter, utan snarare att SVT fördöljer, förminskar, och förtiger. Men denna tystnad är en konsekvens av opartiskheten. Det är inte möjligt att diskutera sådant som massinvandring, gröna satsningar, och andra problem utan att medge att de är problem. Men att säga det skulle innebära att man tog en högerposition. Det finns helt enkelt inget bra att säga om invandringen och klimatomställningen. Detta tvingar SVT att ta en högst passiv roll.

Även om jag misstänker att många anställda är nöjda med det.

Jakob Sjölander,
Filosof och författare

Senaste från Nyhetsbyrån