Gå till innehåll

Energiministern om elstödet: "fyrkantigt EU-system, hade hellre sänkt energiskatten"

Foto: TV4, Getty Images

Energiminister Ebba Busch (KD) är missnöjd med det elstöd hon själv införde. Detta säger hon i TV4 Nyhetsmorgon efter att ha fått kritik av den socialdemokratiske debattören Jan Emanuel för hur systemet gynnar välbärgade personer. Enligt Busch är elstödets utformning ett resultat av EU.

– (Elstödet) utgår från ett fyrkantigt EU-system, säger Ebba Busch (KD) i programmet. “Som borgerlig och Kristdemokrat hade jag hellre sänkt energiskatten”, förklarar hon senare till Aftonbladet.

Elstödet går ut på att energibolagen betalar tillbaka delar av summorna för den höga elkostnaden under november och december 2022 till sina kunder, summor som baseras på hur många kilowattimmar kunderna förbrukade under den perioden.

Jan Emanuel (S) sågade tidigare i en debattartikel i Aftonbladet elstödet för att den gav honom, som rik, en kompensation för elpriset som han tycker istället borde gå till mer behövande. “De som ska ha elstöd är de som drabbas på riktigt”, skrev han i artikeln. Han skriver att han överklagade sitt utbetalda elstöd till Försäkringskassan, och vill låta elbolaget behålla pengarna.

– Det här är inte ett stöd som är behovsprövat, jämfört med till exempel det som vi har i bostadsbidrag, där det är tillägg som sker till särskilt utsatta barnfamiljer, medger Ebba Busch (KD) i TV4 Nyhetsmorgon, men menar att man inte ska betrakta elstödet som ett statligt bidrag, då EU-regler förhindrade regeringen från att utforma det så.
– Det här är inte ett värdigt system. Ett välfärdsland som Sverige ska inte hålla på med elstöd, utan ska ha nog med egen kraftproduktion, anser energiministern.

Senaste från Nyhetsbyrån