Gå till innehåll

Eritrean dömd för grov misshandel vid festivalkaoset – Har tyskt uppehållstillstånd

Bild från festivalupploppet i Järva. Foto: SVT

En 35-årig man har dömts i Solna tingsrätt för sin inblandning i våldsamheterna på den eritreanska kulturfestivalen, som hölls på Järvafältet i norra Stockholm i augusti. Mannen, som har medborgarskap i Eritrea men uppehållstillstånd i Tyskland, får 18 månaders fängelse för grov misshandel av en annan eritrean. Detta rapporterar Dagens Nyheter.

Kaoset på festivalen uppstod när deltagare vid en närliggande motdemonstration stormade festivalområdet, då den hölls av eritreaner som var lojala med den styrande regimen i Eritrea. Motdemonstranterna var å sin sida regimmotståndare.

Enligt rättegångshandlingar som Nyhetsbyrån tagit del av tillhörde eritreanen den regimfientliga sidan, och han var en av flera demonstranter som rest till Sverige från andra länder för att protestera mot festivalen.

35-åringen använde ett tillhygge av trä för att flera gånger slå en annan eritreansk man som han såg som en politisk motståndare. Dådet avbröts endast när två poliser kom till undsättning.

Nu är 35-åringen den förste personen som dömts för deltagande i upploppet på Järvafältet, som av polisen liknades vid “ett slagfält”.

Utöver sitt fängelsestraff på 18 månader, i praktiken 12 månader med den svenska frigivningspraxisen, måste eritreanen betala 40 000 kronor i skadestånd till den man han misshandlade.

Flera liknande upplopp mellan regimmotståndare och regimlojalister vid eritreanska tillställningar har skett även i andra europeiska länder, och senast även i Israel.

Senaste från Nyhetsbyrån