Gå till innehåll
EU

EU rustar upp för informationskrig – mot EU-kritiker

Foto: Getty Images

EU-kommissionen har ökat sin kommunikationsbudget från 30 miljoner euro till 60 miljoner euro, i syfte att sprida bilden av EU:s institutioner som goda och demokratiska. Pengarna tas från andra EU-projekt som jordbrukssubventioner, studentutbytesprogrammet Erasmus, och forskningsprogram, skriver Politico.

“I kristider är det viktigare än någonsin att demokratiska institutioner tydligt kommunicerar till alla medborgare om sitt agerande för att lösa våra svåraste utmaningar”, beskriver en talesperson för kommissionen satsningen, som är en del av den kommande EU-budgeten.

Kritiken mot kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har varit stark från alla hörn av Europaparlamentet, med både höger- och vänsterpolitiker ifrågasättande prioriteringen. En stor del av kritiken handlar om att pengar tas från delar av EU:s verksamhet som är mer uppskattad och gynnsam, som forsknings- och studiesamarbeten.

Sverigedemokratiska ledamoten Charlie Weimers beskriver i ett inlägg på Twitter EU:s PR-kampanj som ett försök att övertala EU:s befolkning att ändra sina åsikter om EU:s mindre populära direktiv och regler.

Parlamentets huvudbudgetförhandlare säger att kommissionens förslag kommer att behöva strida hårt för att gå igenom, och att ingenting är klart än.

Lägger miljoner på EU-vänliga organisationer
EU har i flera år sponsrat organisationer i det så kallade civilsamhället som har en uttalad federalistisk agenda, alltså att makten ska centraliseras ännu mer i Bryssel. 2020 och 2021 delades det ut bidrag i former av antingen tiotusentals eller hundratusentals euro, till organisationer med program som har fokus på att normalisera övernationellt politiskt beslutsfattande, och bekämpa så kallad diskriminering. Många av programmen som tagit emot EU-pengar är riktade till unga personer, och bland organisationerna syns bland annat “Unga Europeiska Federalister”, “Europeiskt ungdomsforum”, “Jesuit Refugee Service”, och “Homo Evolution”, en grekisk så kallad “hbtqi+”-intressegrupp.

Enligt den EU-skeptiska sajten Brussels Report är även flera medlemsländers största medieföretag mottagare av EU-pengar, däribland Frankrikes France Médias Monde, Tysklands DPA, Italiens Reti Televisive Italiane, och även statlig public service-media i bland annat Bulgarien, Portugal, och flera baltiska länder.

Se också: EU kräver miljonsummor för att slippa ta emot migranter

Senaste från Nyhetsbyrån