Gå till innehåll
EU

EU:s massövervakning: Ylva Johansson anklagas för lögner och lobbyism – “Ska hon få fortsätta?”

EU-komissionär med ansvar för inrikes frågor Ylva Johansson (S). Foto: Europaparlamentet/Getty Images

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) anklagas för att ha tagit fram det så kallade Chat Control 2.0, där all digital kommunikation inom EU ska kunna läsas av myndigheterna, med hjälp av lobbyister för den stora techbranschen, rapporterar Dagens Nyheter. Hon möter även stark kritik för hur EU:s marknadsföringskampanj av det kontroversiella förslaget gick till, där man riktade annonser med lögner till specifika grupper som antogs vara lätta att övertyga.

Det var i EU:s utskott för medborgerliga fri- och rättigheter (LIBE) som Johansson utfrågades på onsdagen om det mycket hårt kritiserade förslaget från Europeiska kommissionen. Frågorna handlade om hennes kontakter med lobbyister medan Chat Control togs fram, varav flera representerade techjättarna Google, Microsoft, Meta, och Tiktok.

Men det handlade också om varför man när kommissionen marknadsförde det opopulära förslaget, som kallats ett massövervakningsdirektiv, använde sig av riktade annonser till just medlemsländerna som motsatt sig förslaget, samt försökt undvika att nå grupper som kan vara kritiska. Detta strider nämligen mot hur EU ska kommunicera, skriver DN.

“Det här handlar inte bara om innehållet i förslaget. Det handlar om demokrati”, sade den nederländska liberala ledamoten Sophie in 't Veld i utskottsutfrågningen.

Enligt Ylva Johansson handlar Chat Control om att upptäcka barnpornografi på nätet, men förslaget har kritiserats av både interna instanser i EU och externa experter som ineffektivt, och som integritetskränkande för alla människor i EU.

Se också: Varningen om EU:s övervakningsdirektiv: “Stasi-nivå”

Riktad reklam med lögner – Fick inte ses av EU-kritiker
Bland annat ska EU-kommissionens annonser för Chat Control på sociala medieplattformar bara ha visats i Sverige, Nederländerna, Belgien, Finland, Slovenien, Portugal, och Tjeckien. De ska även ha programmerats för att inte visas för personer som uppvisat intresse för olika högerfrågor. I sociala medieinlägg som handlade om förslaget ska kommissionen också ha ljugit om att Chat Control är populärt bland medborgare.

Detta kallas mikrostyrning, och innebär att kommissionen försökt styra reklamen med hjälp av uppgifter som enskilda användares historik, skriver DN. Personer som sökt på brexit, den nederländska motsvarigheten nexit, de invandringskritiska politikerna Marine Le Pen eller Giorgia Meloni, integritetsaktivisten Julian Assange, eller ämnen kopplade till kristendomen uteslöts från EU:s reklamkampanj.

Efter kritiken i utskottet medgav Ylva Johansson att kommissionen brustit i hur man utfört reklamkampanjen, trots att hon tidigare försvarade den som fullt laglig. Hon gick inte in på detalj varför man valt att sålla bort högerinriktade, EU-kritiska, eller invandringskritiska mottagare för Chat Control-kampanjen.

“Ska Ylva Johansson få fortsätta som kommissionär?”
Företrädare för Centerpartiets ungdomsförbund CUF frågar sig tillsammans med en lång lista internationella motsvarigheter i en debattartikel i Expressen om Ylva Johansson borde få fortsätta vara EU-kommissionär efter skandalerna med Chat Control.

Enligt dem kan den svenska socialdemokratens mottaglighet för lobbyister grunda sig i att techföretag vill sälja AI-teknologi till EU som kan användas för att implementera övervakningen av den digitala kommunikationen i unionen.

“Som om det inte vore nog, säljer Thorn till och med ett AI-verktyg som är avsett att användas för att uppfylla de precist specificerade kraven i Johanssons förslag. Det bör här noteras att Thorn har registrerat sig som en välgörenhetsorganisation i EU:s öppenhetsregister, men deras AI-verktyg säljs med vinst, vilket innebär att bolaget har ett särskilt intresse i lagförslaget”, skriver de vänsterliberala ungdomsförbunden.

“Det är en skam att en högt uppsatt politiker som Ylva Johansson har låtit detta hända och gett vika för påtryckningar från organisationer som har ekonomiska incitament att påverka lagstiftningen”, anser de.

Av de svenska riksdagspartierna är det endast Socialdemokraternas ledamöter i Europaparlamentet som fortsatt är positiva till Chat Control 2.0. Däremot är regeringens position formellt positiv.

Senaste från Nyhetsbyrån