Gå till innehåll

Fick sitt hus söndersprängt av gäng – Politikern donerar sin lön

Markus Allard, Örebropartiet. Foto: Faksimil Riks

Flera bostäder i Hässelby i södra Stockholm totalförstördes i ett bombdåd utfört av ett kriminellt gäng i oktober förra året. Nu donerar lokalpolitikern i Örebro Markus Allard 100 000 kronor från sin lön till en insamling för “Ulf”, som är en av de drabbade, meddelar han i sitt program på kanalen Riks.

Bombdådet utfördes bara timmar efter att Expressen gått ut med namn och bild på den kriminelle gängmedlemmen Billy Linder, 22, som häktades i samband med ett gängmord i Jordbro några dagar tidigare. Ingen skadades i attacken, men explosionen gjorde flera grannbostäder obeboeliga. Linder, som är svensk och hade en historia inom nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen, var skriven på adressen som attacken var riktad mot.

I programmet ser man bilder på hur det utsatta radhuset är i stort sett jämnat med marken. En av de drabbade som Allard intervjuar på plats uppger att de själva måste bekosta en del renoveringar i samband med återuppbyggnaden, för att åstadkomma vissa standarduppgraderingar. Någon helkompensation från försäkringsbolagen är inte att vänta.

En annan av de drabbade, som Allard säger lämnade ett “starkt intryck”, är en anonym man som han väljer att kalla “Ulf”. Det är i hans namn som den populistiske politikern nu startat en insamling. Själv donerar han 100 000 kronor av sin politikerlön till återuppbyggnaden av hans hem, och han uppmanar i Riks andra att följa hans exempel med vad man än kan bidra med.

Kritik mot polisen och Expressen för bombdådet
Markus Allard är en profil i Örebropolitiken, där han leder populistiska Örebropartiet i kommunfullmäktige. Han har ofta uppmärksammats för sina utfall mot andra politiker och mot myndigheter, och riktar även i programmet stor kritik mot inte minst polisen.

Han frågar bland annat Stockholmspolisen om hur det kom sig att gärningsmannen vid bombdådet i Hässelby lyckades utföra sprängningen, trots att polisen spanade i området och hade fångat honom på kamera bara timmar innan. Han vill även veta varför polisen inte valde att informera grannarna om hotbilden mot fastigheterna. Inga av Allards frågor blev besvarade.

Örebropolitikern kontaktade också Expressen angående publiceringen av namn och bild på Billy Linder, och frågade tidningen varför man valde att hänga ut honom, och om man funderade på konsekvenserna av detta. Allard hänvisar till en föreställning om att tidningar som Expressen i regel inte hänger ut invandrade kriminella, men gör det när det gäller svenskar. Varken journalisterna bakom artikeln eller ansvarig utgivare på Expressen svarar heller på hans frågor.

Senaste från Nyhetsbyrån